Stigende dødstall etter bygningskollaps i Mumbai

22 personer er så langt bekreftet omkommet etter at en bygning i Mumbai kollapset torsdag morgen. Hjelpemannskaper jobber fremdeles på spreng for å finne overlevende.

Firefighters and rescue workers search for survivors at the site of a collapsed building in Mumbai

BYGNINGSKOLLAPS: Redningsmannskaper jobber for å redde folk ut av en sammenrast bygning i Mumbai i India.

Foto: Shailesh Andrade / Reuters

Den fire etasjer store bygningen i det tett befolkede Bhendi Bazaar-området raste sammen torsdag morgen lokal tid. Bygningskollapsen kobles til det voldsomme monsunregnet som har satt deler av byen under vann og ført til den største flomkatastrofen i byen siden 2005.

Ifølge Times of India er minst 22 personer døde og flere er fremdeles savnet.

Avisen har snakket med Salman Rizvi som frykter at hele brorens familie med to barn kan ha omkommet i katastrofen.

– Jeg snakket med broren min på mobilen klokken 08.10 og klokken 08.30 raste bygningen sammen, sier Rizvi.

Rescue workers search for survivors at the site of a collapsed building in Mumbai

LETER I RUINENE: Redningsarbeidere leter etter mennesker i ruinene av bygningen.

Foto: Shailesh Andrade / Reuters

Minst 10 mennesker i byen er tidligere omkommet som følge av flommen. Det har regnet like mye i byen på en dag som det normalt gjør på en måned.

Togtrafikken har vært innstilt og nesten hele transportsystemet i byen med mer enn 20 millioner innbyggere har vært rammet.

Falleferdig bygning

Åtte eller ni familier bodde i den sammenraste bygningen som skal være over 100 år gammel, sier en politioffiser til nyhetsbyrået Reuters.

Times of India skriver at eierne av bygningen fikk anmerkninger av de lokale bygningsmyndighetene, MHADA to ganger i 2011. De beskrev bygningen som falleferdig.

Bygningen skulle nå etter planen saneres og beboerne hadde fått beskjed om å flytte. Den lokale regjeringa skal starte etterforskning for å finne årsaken til bygningskollapsen.

De to eller tre nærmeste bygningene har blitt evakuert av sikkerhetsgrunner.

Times of India skriver også at det lå en barnehage i første etasje. Men barna skulle først komme klokka 0930. Bygningen kollapset kl. 9,

Omkommet i bygningskollaps

BÆRES UT: En omkommet person bæres fra området der en bygning kollapset onsdag morgen.

Foto: Rafiq Maqbool / AP

Dårlige konstruksjoner

De siste årene har flere bygninger rast sammen i Mumbai og andre steder i India. Ifølge nyhetsbyråer skyldes flere av bygningskollapsene dårlige konstruksjoner, billige materialer og mange gamle og dårlig vedlikeholdte hus.

Ifølge aktivister går flere bygningsfirmaer på akkord med sikkerheten for å spare penger. De mener også at korrupte politikere lar seg kjøpe, for å godta farlige byggeplaner.

I tillegg bor mange i slumlignende områder på grunn av høye boligpriser og boligmangel som gjør at de ikke kommer seg inn på det ordinære boligmarkedet.

I juli i år omkom 17 personer blant dem en tre måneder gammel baby da et fire etasjes hus falt sammen i et område nord i byen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Verste humanitære katastrofe på mange år

De ekstreme nedbørsmengdene har ført til flom, jordskred og omfattende skader i India, Nepal og Bangladesh og minst 1200 mennesker har omkommet i regionen.

Over 40 millioner mennesker er rammet, avlinger er ødelagte og hjelpeorganisasjoner frykter matmangel i det som Røde Kors beskriver som den verste humanitære katastrofen i region på mange år.

Flaum i Mumbai.

FLOM: Veier ble til elver på grunn av de enorme nedbørsmengdene.

Foto: PUNIT PARANJPE / AFP

Saken blir oppdatert

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt