NRK Meny
Normal

Sterke reaksjoner verden rundt på Trump-suksess

Over hele verden skriver aviser om Donald Trumps seire på «supertirsdag» og gjennomgangstonen er skrekk for hva en mulig president Trump kan føre til.

Trump og faksimiler

Handelsblatt (t.v.) og Financial Times (t.h.) er to av de europeiske avisene som tar sterkt avstand fra Donald Trump.

Foto: SCOTT AUDETTE/ / Reuters/faksimiler

Politikere, kommentatorer og vanlig folk verden rundt har siden Trumps valgseire brukt tiden til å forstå hva det kan innebære for verden at Donald Trump blir verdens mektigste mann.

Utbredd forvirring og en god del skrekk, er ifølge nyhetsbyrået Ap de mest vanlige reaksjonene.

– Trump-kandidaturet har åpnet døren for galskap; at det utenkelige kan skje, at en dårlig spøk kan bli virkelighet, skriver den tyske næringslivsavisen Handelsblatt i en kommentar i torsdagens utgave.

Trump-kandidaturet har åpnet døren for galskap; at det utenkelige kan skje, at en dårlig spøk kan bli virkelighet.

Handelsblatt om Trump som president / Handelsblatt

– Det som så grotesk ut, må nå bli diskutert seriøst, fortsetter avisen som er en av dem som bruker de sterkeste ordene.

Også ellers i Europa er ordbruken sterk når det gjelder muligheten for at Trump kan bli verdens mektigste mann.

– Halve planeten er målløs over den meteoriske veksten til New York-mogulen, skriver kommentatoren Andrea Rizzi i Spanias ledende avis, El Pais

– Å se på Donald Trump som en politisk klovn vil være en alvorlig feilvurdering, skriver en annen europeisk avis, Salzburger Nachrichten.

Den østerrikske avisen spår at hvis Trump bli valgt til president, vil ideene hans føre til «store farer for USA og for Verden ... en nasjonalistisk-sjåvinistisk politikk som ikke vil gjøre Amerika stort, men stygt, og være en risiko for stabiliteten i det internasjonale systemet».

- Svært ukvalifisert

I sin spalte i Financial Times oppsummerer kommentator Martin Wolf innstillingen til en stor del av Europas næringslivstopper.

Han skriver at det vil være en «global katastrofe» om Trump tar plass i Det hvite hus 20. januar neste år.

Herr Trump fremmer paranoide fantasier, er fremmedfiendlig og uvitende. Forretningene hans består av stygge monumenter til hans egen forfengelighet. Han har ingen erfaring fra politiske stillinger.

Martin Wolf om Trump / Financial TImes

– Herr Trump fremmer paranoide fantasier, er fremmedfiendtlig og uvitende. Forretningene hans består av stygge monumenter til hans egen forfengelighet. Han har ingen erfaring fra politiske stillinger, skriver Wolf.

Han skriver at Trump sammenlignes med latinamerikanske populister, men kan også regnes som en amerikansk Silvio Berlusconi, men uten sjarmen og forretningssansen.

Seks amerikanske aviser

I den amerikanske delstaten New Jersey har det vekket motstand at guvernør Chris Christie har gått ut og støttet Trump. Seks New Jersey-aviser, Courier-Post, Daily Journal, Courier News, Home News Tribune, Daily Record og Asbury Park Press skrev onsdag at Christie bør trekke seg som guvernør på grunn av støtten til Trump.

Foto: Mel Evans / Ap

Wolf peker på at i Berlusconi, i motsetning til Trump, aldri har truet med å pågripe og utvise millioner av mennesker.

– Herr Trump er svært ukvalifisert for verdens viktigste politiske stilling, er dommen i Financial Times.

– Forvirring i Israel

Eytan Gilboa, som er ekspert på forholdet mellom USA og Israel ved Bar-Ilan-universitetet i Tel Aviv, sier at det beste ordet som beskriver israelske følelser om Trump er «forvirring».

- Det er noen sider ved ham som israelere kjenner seg igjen i, som hans avsmak mot politisk korrekthet, hans harde linke mot islamsk terrorisme og hans forslag om å bygge en mur mot Mexico av sikkerhetshensyn, sier Gilboa.

Andre av Trumps uttalelser har skurret sterkt i israelske hører, som ting han har sagt om jøder som oppleves som ufølsomme og hans nedlatende uttalelser om senator John McCains krigsfangenskap i Vietnam.

– Det er noe enhver israeler vil ta avstand fra. Det er et svært følsomt tema i et land der krigsfanger er helter og folk er villige til å strekke seg langt for å få satt dem fri, sier Gilboa.

– Det sanne Amerika

Noen russiske kommentatorer uttrykker sin skadefryd over at amerikansk politikk i år er blitt snudd opp ned i 2016.

At både Trump og Demokraten Bernie Sanders gjør det så godt i nominasjonsprosessen, «viser at det er en krise i tilliten i tradisjonelle klaner» som Bush og Clinton, skriver formann i utenrikskomiteen i overhuset i det russiske parlamentet, Konstantin Kosatsjev, på sin Facebook-side.

Den nasjonalistiske ideologen Alexander Dugin, som er regnet for å ha tette bånd til toppledelsen i Russland, sier at Trump «noen ganger er frastøtende og voldelig, men han er der det han er. Det er det sanne Amerika».

Liten oppmerksomhet i Kina

Til tross for at Kina er et av Trumps hovedangrepsmål i valgkampen, har kinesiske medier ikke viet ham mye oppmerksomhet.

Trump anklager Kina for manipulere valutaen sin slik at landet kan selge billig til USA, for å stjele amerikanske jobber og for å ikke å støtte den frie konkurransen.

Xiong Zhiyong, som er ekspert i internasjonal politikk ved Kinas utenrikspolitiske universitet, tror kineserne ikke tar Trump på alvor fordi de ikke tror han vil bli valgt, eller fordi de tror han vil moderere seg så fort han er i Det hvite hus.

– Hvis Trump blir president i USA og fortsetter å stå ved de forslag han har kommet med under valgkampen, vil forholdet mellom Kina og USA være i store problemer på mange områder, som sikkerhet og økonomi, sier Xiong.

Han legger til at det ikke bare gjelder Kina, men at «i så fall vil USAs utenrikspolitikk gå gjennom enorme endringer».

«President Voldemort»

I nabolandet Japan bruker kommentator Masato Kimura i den konservative avisen Sankei Shimbum sterkere ord.

Han skriver at Trumps uventede suksess er reflekterer «elitisme og motstand mot globalisering, men i bunnen ligger fremmedfiendtlighet og en populisme som stammer fra uvitenhet».

- Selv om dette er et annet lands valg, bør Japan og dets allierte heve stemmen for å forhindre fødselen til en «president Voldemort» i USA, skriver Kimura med henvisning til den onde trollmannen i Harry Potter-bøkene.

Flytte til Canada

Mens mange i verden er skremt over tanken på en president Trump, er det i nabolandet Canada mange som bruker humor i kommentarene.

En canadisk nettside har i flere uker gjort narr av Trump ved å invitere misfornøyde amerikanere til å flytte til en øy utenfor den canadiske provinsen Nova Scotia dersom Trump blir president.

Siden midten av februar har nettsiden fått over 650.000 treff, og tirsdag kveld var trafikken spesielt høy.

Google-redaktøren Simon Rogers skriver på Twitter at under opptellingen av stemmene på «supertirsdagen» var det en økning i 350 prosent i antall som søkte «Hvordan kan jeg flytte til Canada?» på Google.

Laster Twitter-innhold

En lenke fra et bystyremedlem i den canadiske byen Toronto, Norm Kelly, som gir hjelpsomme tips for hvordan kan søke canadisk statsborgerskap er blitt retweetet over 46.000 ganger.

Laster Twitter-innhold

Sportsjournalist og politisk kommentator i avisen Toronto Star, Bruce Arthur, tvitret på sin side til sine amerikanske venner at de kunne flytte til ham, men at de måtte ta med egne luftmadrasser.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt