– Syria har fått tillatelse til å drepe

Vesten og arabiske land raser over Russlands og Kinas nei til å fordømme blodbadet i Syria. Men Russland mener FN gjorde lite for å skape en enighet om resolusjonen.

Flaggbrenning

SINNE: Det kinesiske og russiske flagget brennes av sinte demonstranter etter at landene blokkerte FNs forsø på å stanse volden i Syria.

Foto: ANWAR AMRO / Afp

I går stemte Russland og Kina for andre gang ned en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som skulle fordømme volden i Syria og kreve presidenten Bashar al-Assads avgang.

USAs utenriksminister Hillary Clinton kaller vetoet for en «parodi».

– Det er vanskelig å forestille seg at etter den blodigste dagen i Syria, så finnes det land som ikke ønsker at verdenssamfunnet skal handle, sa Hillary Clinton i en pressekonferanse etter avstemmingen.

– Gir regimet tillatelse til å drepe

Russland ut av Syria

– RUSSLAND UT AV SYRIA: Demonstranter har tegnet djevelhorn på syrias president og krever at Russland holder seg unna Syria.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

Clinton lovet søndag å forsterke de eksisterende sanksjonene mot det syriske regimet i et håp om å stanse regimets tilgang på penger og våpen.

– Sanksjonene skal utnyttes maksimalt for å tørke ut all finansiering og våpentilførsel som holder regimets krigsmaskineri i gang, sa Clinton til journalister søndag.

Opposisjonen i Syria sier Russland og Kina med sitt veto har gitt det syriske regimet «tillatelse til å drepe».

Mener FN er lite imøtekommende

Russiske politikere mener at forfatterne bak FN-resolusjonen gjorde lite for å produsere en balansert tekst, for å kunne komme fram til en enighet, skriver Russia Today.

– Dessverre gjorde forfatterne bak resolusjonen en liten innsats for å skape en enighet, twitret den russiske viseutenriksministeren, Gennady Gatilov, søndag.

Russlands FN-ambassadør, Vitaly Churkin, forklarte veto-stemmen med at resolusjonen sendte et ubalansert signal til de syriske partiene. Resolusjonen legger press på det syriske regimet til å umiddelbart trekke styrkene sine ut av byene, men ingenting av dette gjelder opposisjonspartiene.

– Ingen president ønsker å overlate et boligområde til væpnede ekstremister uten forsøk på å stå i mot, sa utenriksministeren i Russland, Sergey Lavrov.

Mener resolusjonene blir misbrukt

Lignende konklusjoner kom også fra Kina.

– Å stemme ja til en slik resolusjon når de politiske partiene er så splittet som de er, vil ikke hjelpe til med å styrke Sikkerhetsrådet sin rolle, sa den kinesiske FN-ambassadøren Li Baodong.

Det er en vanlig oppfatning i Moskva at Vesten misbruker FN-resolusjoner til å sette i gang regimeskifte. Først i Libya, og nå i Syria, skriver Russia Today.

– Regimeskifte virker å være det eneste poenget med disse resolusjonene. Hvis man ikke hadde hatt noen interesse av å starte et regimeskifte, ville vi ikke ha hørt om disse resolusjonene i det hele tatt, sier kommentatoren Jason Ditz til nettavisen.

– Stor støtte til resolusjonen

Den arabiske liga samlet seg i dag for å diskutere utviklingen og uttalte at de ikke har gitt opp håpet for Syria på tross av nederlaget i Sikkerhetsrådet.

Generalsekretær i Den arabiske liga, Nabil Elaraby, sier i en uttalelse at Russlands og Kinas veto ikke endrer det faktum at det er stor internasjonal støtte til utkastet til resolusjon som ligaen har utarbeidet.

Demonstranter fra begge sider

Hundrevis av syrere og libanesere demonstrerte utenfor den russiske ambassaden i Libanon etter nyheten i går kveld.

Demonstrantene ropte slagord mot de syriske myndighetene, Russland og Kina.

Også tilhengere av den syriske presidenten demonstrerte et steinkast unna. Sikkerhetsvakter sørget for at de to gruppene ble holdt unna hverandre.

Demonstrasjon
Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt