NRK Meny
Normal

Sterke reaksjoner mot løslatelse av palestinere med «blodige hender»

Mange israelere reagerer sterkt etter hvert som navnene på flere av palestinerne som tirsdag skal utveksles med soldaten Gilad Shalit blir kjent. Flere er dømt for drap på flere titalls israelere.

Palestinske fanger

To av de palestinske fangene hvis løslatelse vekker sterke reaksjoner i Israel. Til høyre Nizar al-Tamimi og Ahlam Tamini, som er blitt gift i fengsel. Han (al-Tamimi) har sittet inne siden 1993, mens hun soner 16 livstidsdommer etter å ha blitt funnet skyldig i å ha kjørt en selvmordsbomber til en pizzarestaurant i Jerusalem (bildet til høyre) der 15 mennesker ble drept i 2001.

Foto: AFP/AP

Rabin-minnesmerke

Minnesmerket over Yitzhak Rabin ii Tel Aviv ble torsdag sprayet med teksten «Prislapp» i protest mot løslatelsen av mange av paletstinerne.

Foto: Oren Ziv / Ap
Abdel Hadi Ghneim

Abdel Hadi Ghanim soner 16 livstidsdommer etter å ha kapret en buss som han kjørte utfor en skrent i 1989. 16 passasjerer ble drept. Her er han fotografert som 23-åring i 1989.

Foto: AP

Torsdag ble Shvuel Schijveschuurder arrestert for hærverk mot minnesmerket over tidligere statsminister Yitzhak Rabin.

Schijveschuurder, som mistet foreldrene og tre søsken i bombeangrepet mot en restaurant i Jerusalem i 2001, skrev «Prislapp» med spraymaling på monumentet i protest mot løslatelsen av kvinnen som kjørte selvmordsbomberen til restauranten.

Les også: Føler seg sviktet av Israel

Søndag brøt en gruppe aksjonister seg forbi sperringene og frem til hjemmet til den israelske justisministeren Yaakov Neeman for å markere sin motstand mot beslutningen om å løslate mange av fangene, skriver den israelske avisen Haaretz.

Aksjonistene kom seg forbi sikkerhetsvaktene utenfor justisministerens hus, og dundret på inngangsdøren hans mens de ropte slagord mot løslatelsene.

Protetestene utenfor justisministerens hjem kom etter at aksjonistene hadde demonstrert utenfor hjemmet til president Shimon Perez, som er mannen som formelt gir palestinerne amnesti.

Advarer mot traumer

Reaksjonene over er bare noen av de mest synlige i Israel på at mange palestinere som er dømt for mord nå blir løslatt.

I tillegg til de sterke reaksjonene på løslatelsene frykter man at overlevende og etterlatte vil oppleve stress og traumer når de tidligere sakene vekkes til live av fangeutvekslingen.

– Disse følelsene er veldig komplekse, men jeg er sikker på at denne situasjonen kan reaktivisere noen av traumene, sier den kliniske psykologen Eleanor Pardess til Jerusalem Post.

Flere med lange dommer

Her er noen av de mest kontroversielle blant palestinerne som løslates tirsdag:

  • Faadi al-Jaaba soner en dom på 18 år for sin rolle i planleggingen av en selvmordsaksjon som drepte 18 mennesker i Haifa i 2003.
  • Ahlam Tamini soner 16 livstidsdommer etter å ha blitt funnet skyldig i å ha kjørt en selvmordsbomber til en pizzarestaurant i Jerusalem der 15 mennesker ble drept i 2001.
  • Yehia Sanwar, født i 1962, er regnet som en av grunnleggerne av den militære delen av Hamas. Broren hans er mistenkt av israelsk etterettning for å være en av de sentrale personene bak kidnappingen av Gilad Shalit.
  • Walid Anajas soner 36 livstidsstraffer for sin rolle i to bombeangrep i mars og mai 2002. I det første angrepet ble 12 mennesker drept på Moment Cafe i Jerusalem, mens 20 mennesker ble drept i angrepet på en biljardhall i Rishon Lezion to måneder senere.
  • Nasser Yataima soner 29 livstidsdommer for sin rolle i planleggingen av en selvmordsaksjon mot et hotell i Netanya der 30 mennesker ble drept og 140 såret i 2002.
  • Amna Muna sonet en livstidsdom for å ha lurt en israelsk 16-åring hun traff på internett til å møte henne og deretter kjørt ham til et sted han ble drept i 2001.

Les også: – Shalit-avtalen er en god avtale for Netanyahu

Saken fortsetter under videoen.

Video Datteren til Itzak Maoz ble drept i et selvmordsangrep som Ahmal Tahmimi medvirket til

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Datteren til Itzak Maoz ble drept i et selvmordsangrep som Ahmal Tahmimi medvirket til.

Forberedelsene godt i gang

Israel har i dag kjørt 430 palestinske fanger til Negev-ørkenen, like ved Sinaihalvøya i Egypt, der de tirsdag skal utveksles mot den israelske soldaten Gilad Shalit.

De øvrige av de 47 av de totalt 477 fangene som tirsdag sak utveksles mot den israelske soldaten Gilad Shalit er ført til et fengsel sentralt i Israel, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ytterligere 550 palestinere skal settes fri i løpet av de neste to månedene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra Moment Cafe i 2002

Likposer utenfor Moment Cafe i Jerusalem 9. mars 2002 der 12 mennesker ble drept i et bombeangrep. Walid Anajas, som er dømt for sin rolle i angrepet, er en av de som skal løslates i fangeutvekslingen tirsdag.

Foto: AP

Rundt 5000 fanger

Selv etter at fangeutvekslingen er over om et par måneder, så kommer det til å være rundt 5000 palestinere i israelske fengsler.

Den palestinske selvstyremyndigheten oppgir at det i dag sitter 5800 palestinere i israelske fengsler. Blant dem er 35 kvinner, 285 mindreårige og 260 som sitter uten dom, i det israelerne kaller administrativt fangeskap.

Fengselsmyndighetene i Israel har overfor den israelske menneskerettighets-organisasjonen B'Tselem oppgitt litt andre tall, men også der er tallet i overkant av 5000 fanger.

22 av de innesperrede er medlemmer av det palestinske parlamentet, av dem 19 som er tilknyttet Hamas.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Røde Kors-busser

Røde Kors-busser har kommet til Rafah ved grensen mellom Egypt og Gaza i påvente av tirsdagens fangeutveksling.

Foto: SAID KHATIB / Afp

Slipper ikke fri

Marwan Barghouti

Marwan Barghouti, fotografert under rettsaken mot ham i Tel Aviv i 2002.

Foto: Eitan Hess-Ashkenazi / Ap

En av de som ikke slipper ut av fengsel er Marwan Barghouti.

Før navnene på de som skal slippes fri fra israelske fengsler ble kjent, var det knyttet stor spenning til om navnet hans ville stå på listen.

52-åringen soner en dom på fem ganger livstid + 40 års fengsel for å ha organisert selvmordsaksjoner og bakholdsangrep under den andre palestinske intifadaen fra år 2000.

Barghouti var tidligere generalsekretær for Fatah på Vestbredden og er regnet som den mest populære av den yngre generasjonen av palestinske ledere og en mulig etterfølger til palestinernes president Mahmoud Abbas.

Vanskelig for Hamas

Marwan Barghouti skal ha stått på listen over fanger som Hamas ønsket seg i bytte med Shalit, skrev israelske Haaretz i forrige uke.

Hvorvidt Hamas virkelig ønsket at israelerne skulle løslate Barghouti, er det mange observatører som stiller spørsmål ved.

Barghouti er regnet som den som best kan forene Fatah og Hamas, og det skal være mange i Hamas som ikke ønsker seg en slik forening.

Den problemstillingen ser det uansett ut til at israelske myndigheter har løst for Hamas i denne omgang, ettersom navnet hans ikke står på listen over de 1027 palestinerne som skal settes fri over de neste to månedene.

Grafitti med Marwan Barghouti

Marwan Barghouti er fortsatt en av palestinernes store helter, selv etter snart ti år i israelske fengsler. Her en grafitti med ham på muren som israelerne har bygget på Vestbredden.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt