Hopp til innhold

Den svenske statsministeren forsøker å kjøle ned situasjonen etter koranbrenning

Koranbrenning og flaggbrenning. I Stockholm har politikerne startet med diplomatisk brannslukning.

Lørdag kveld ble det satt fyr på et svensk flagg utenfor det svenske konsulatet i Istanbul.

Lørdag kveld ble det satt fyr på et svensk flagg utenfor det svenske konsulatet i Istanbul.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at den høyreradikale politikeren Rasmus Paludan satte fyr på koranen utenfor Tyrkias ambassade i Sveriges hovedstad lørdag.

Rasmus Paludan brenner et eksemplar av den muslimske hellige boken, Koranen,
Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

– Vil uttrykke min sympati

Den svenske statsministeren Ulf Kristersson (M) uttrykker sympati for muslimene som ble støtt av lørdagens demonstrasjoner i Stockholm.

«Å brenne bøker som er hellige for mange er en dypt respektløs handling.»

«Ytringsfrihet er en grunnleggende del av demokratiet. Men det som er lov er ikke nødvendigvis hensiktsmessig,» skriver statsministeren på Twitter.

FILE PHOTO: French President Macron meets Swedish Prime Minister Kristersson in Paris
Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Brenningen av koranen fikk begrenset oppmerksomhet i Sverige, og en person som var til stede, påpeker overfor Expressen at det var flere pressefolk enn motdemonstranter der.

I Tyrkia var tonen en annen

Tyrkerne reagerer på at svenske myndigheter ikke stanset den varslede koranbrenningen.

Det tyrkiske utenriksdepartementet reagerte på koranbrenningen i harde ordelag.

«Vi fordømmer på det sterkeste dette avskyelige angrepet på vår hellige bok. Å tillate denne antiislamske handlingen, som retter seg mot muslimer og fornærmer våre hellige verdier, under dekke av ytringsfrihet er fullstendig uakseptabelt», skriver Reuters.

Flere land fordømmer

I den arabiske delen av verden var det flere land som uttalte seg i løpet av lørdag kveld. Saudi-Arabia, Jordan og Kuwait fordømte alle koranbrenningen i offisielle uttalelser.

– Vi er godt klar over hensikten med denne manglende respekten som vil skade milliarder av muslimer. Jeg forbanner denne fascismen, som er toppen av hatkriminalitet, skriver Kemal Kiliçdaroglu på Twitter.

Han leder det tyrkiske opposisjonspartiet CHP.

– Bunner i Tyrkias dype usikkerhet

Tyrkia-ekspert Einar Wigen mener Sveriges Nato-medlemskap nå står i fare fordi Erdogan og Tyrkia til stadighet vil hevde seg.

– Det bunner i Tyrkias dype usikkerhet rundt sin plass i verden, der den minste fornærmelse må slås hardt ned på. Paradoksalt nok gjør denne stadige overreageringen Tyrkias stilling i verden langt mer usikker, for de blir upålitelige partnere for andre land.

Midtøsten-professoren forteller at tyrkiske myndigheter står fritt til å reagere som de vil, når provokasjonen ikke kan knyttes til den svenske regjeringen.

– Når Tyrkia velger å lage diplomatiske kriser av marginale gruppers politiske stunt, er det en del av forhandlingene om svensk NATO-medlemskap, og Tyrkias behov for å fremstå sterke, sier han.

Tyrkiaekspert Einar Wigen

Midtøsten-professor Einar Wigen mener Tyrkias respons vitner om usikkerhet.

Foto: Universitetet i Oslo

SISTE NYTT

Siste nytt