Hopp til innhold

– I dag er byen en skygge, et skall av seg selv

Gjennom århundrer var Aleppo Midt-Østens tredje største by, i dag rapporterer BBCs Ian Pannell om en by der nesten ikke et eneste hus står urørt av borgerkrigen.

BBC fikk komme inn i verdens farligste by, Aleppo i Syria.

Se BBCs reportasje fra Aleppo.

Rapportene fra krigen er lydsporet til en by som er nedslitt imitasjon av seg selv.

Ian Pannell / BBC

I ett år etter at den syriske borgerkrigen startet i mars 2011 var Aleppo skånet fra krigshandlinger. I juli 2012 tok det slutt, da kom krigen for fullt da opprørerne prøvde å innta Syrias største by.

BBCs Ian Pannell var i Aleppo da kampene startet for snart to år siden. Nå har han vært tilbake, sammen med kameramann Darren Conway det første vestlige kringkastingsteamet som har vært inne i byen i år.

– Vi var her da kampene startet og kontrasten mellom da og nå kunne ikke vært større, sier Ian Pannell til Public Radio International etter å ha kommet tilbake fra Aleppo.

Pannell sier at den gang var byen, Syrias største, en vibrerende storby som var hjemmet til millioner av mennesker.

– I dag er byen en skygge, et skall av seg selv. Hele bydeler har i praksis blitt tømt etter at innbyggerne flyktet. Knapt et distrikt er ikke blitt truffet at det som føles som et uopphørlig bombardement som i virkeligheten ikke har stoppet i denne perioden, sier BBCs Ian Pannell.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Abu Ahmad med barn i Aleppo

En sjelden solskinnshistorie fra Aleppo. Abu Ahmad går i Al-Shaar-nabolaget i dag 5. mai sammen med datteren Amal mens han holder sønnen Jamal i armene. Femten dager gamle Jamal hadde fått en lett hodeskade under et angrep og var blitt skilt fra familien. I tre dager lette Abu Ahmad etter sønnen i ruinene, før faren fant ham på et sykehus.

Foto: Hosam Katan / Reuters

Største byen i Syria

Før borgerkrigen startet var Aleppo den største byen i Syria, og den viktigste økonomiske byen i landet.

Den er regnet som en av de eldste uavbrutte bebodde byer i verden, med en historie tilbake 5000-tallet før Kristus.

Byen var også i århundrer den tredje største i det osmanske riket, bare forbigått av Konstantinopel og Kairo.

Den lange historien gjorde Aleppo til en av Midt-Østens perler, der særlig gamlebyen var vidt berømt.

Før borgerkrigen kom til Aleppo i juli 2012 hadde byen over to millioner innbyggere.

I dag er det ingen som vet hvor mange som er igjen i den sønderknuste byen, men anslag går ut på at 70 prosent av innbyggerne har flyktet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skolegård i Aleppo

En rusten basketballkurv er det eneste tegnet på at dette var skolegården i til Ain Jalout-skolen i det nordlige Aleppo.

Foto: AMC / ZEIN AL-RIFAI / AFP

Lever med to små barn i ruinene

En av de Ian Pannell har truffet i den istykkerbombede byen er Um Yahya. Med to små barn ved siden av seg står den unge moren i det som samme morgen var hennes hjem.

Selv i nattestillheten, i en by som overveldes av mørket, maler krigen videre.

Ian Pannell / BBC
Sivile i Aleppo

Fortsatt er det sivile igjen i borgerkrigens Aleppo. 27. april i år bar en mann en såret pike på veien gjennom det opprørskontrollerte Al-Mowasalat-distriktet etter at det var bombet av regjeringsstyrker.

Foto: AMC / FADI AL-HALABI / AFP

Nå er det en ruin, en floke av grus og kabler og støv, med halve taket borte og deler av bygningen fullstendig ødelagt.

– Mannen min satt og spiste frokost. Vi hørte det første smellet. Det hørtes ut som om det var langt unna. Men jeg ba ham gå og få barna unna gata. Og så traff det oss plutselig.

Sterkt preget av sjokk og sorg, beskriver hun øyeblikket da klyngebomben landet i gaten hennes: – Det var som om noen plukket meg opp og kastet meg inn.

Ektemannen, som hadde gått for hente barna, ble alvorlig såret og er blitt sendt til sykehus. Foreldrene hennes har flyktet til Tyrkia og Um Yahya er alene med barna,

– Jeg har ikke noe sted å dra. Jeg vil bare ha mannen min og ikke noe annet, sier Um Yahya til BBCs Ian Pannell.

– Hauger med grus ligger der det en gang var hjem

Hvor mange som dør hver dag i ruinene av det som en gang var Aleppo, vet ingen. Daglig dør det nå 200 til 300 i hele Syria, og Aleppo er der kampene er verst.

Rapportene handler om enkelthendelser; 20 drept i gamlebyen, 18 drept i luftangrep mot en skole i Ansari-distriktet, 14 drept i bombekasterangrep mot en skole i Ain Jalout.

Ian Pannell rapporterer om en by som ikke lenger er en by, men hauger med grus:

– Hele bydeler ligger øde, bygningsfasader er revet av, hauger med grus ligger der det en gang var hjem, og veier som er blokkert av de utbrente restene av busser som beskytter forbipasserende fra de mange snikskytterne.

Artikkelen fortsetter under billedgalleriet.

Røde Kors slo alarm

Senest for to uker siden slo Røde Kors alarm om situasjonen i Aleppo og sa den var verre enn noen gang.

Røde Kors-president Sven Mollekleiv fortalte NRK om en dramatisk forverring både av volden og av måten den sivile befolkningen direkte rammes i den nordre delen av Syrias største by Aleppo.

Det skjer en målrettet bruk av sivile som våpen, ifølge ham:

  • Sivile får ikke tilgang til mat og medisiner
  • Strømmen blir skrudd av slik at de ikke får tilgang til vann
  • De sivile blir stengt inne slik at det som en gang var en 20 minutter lang kjøretur til sykehuset nå tar fjorten timer.

– Vi ser at dette gjøres med overlegg og som et ledd i en strategi der både opposisjonsgruppene og myndighetene direkte må stå til ansvar for disse skrekkelige handlingene mot sivile, sa Røde Kors-presidenten til NRK etter selv å ha besøkt Syria.

Aleppo

SISTE NYTT

Siste nytt