Hopp til innhold

Terrorknebler norske ambassader i Midtøsten og Afrika etter trusler

Alle norske ambassader i Midtøsten og Nord-Afrika holder stengt for publikum etter trusler om terrorangrep.

En jemenittisk mann vokter gaten ved den amerikanske ambassaden i Sanaa

En jemenittisk mann vokter gaten ved den amerikanske ambassaden i Sana i Jemen. USA har de siste dagene stengt flere ambassader og hevet sikkerheten.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

– Rundt 15 norske ambassader i Midtøsten og Nord-Afrika, samt enkelte i Øst-Afrika har begrenset publikumstilgang, opplyser pressevakt Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til NRK.

Andersen sier til NRK at alle ambassadene i Midtøsten og Nord-Afrika har begrenset publikumstilgang. Ifølge UD har ambassadene i Saudi-Arabia og Kenya begrenset publikumstilgang, men vil utover det ikke kommentere hvilke andre ambassader det gjelder.

– Det er ikke naturlig for oss på nåværende tidspunkt opplyse hvilke stasjoner som har begrenset publikumstilgang, sier Andersen.

Begrenset publikumstilgang vil si at ambassadene holder stengt for publikum, men er tilgjengelig på telefon og e-post, og ved spesielle avtaler.

Frode Andersen, UD.

Frode Andersen sier til NRK at sikkerhetsnivået ved flere norske ambassader er hevet.

Foto: UD

– Vi har iverksatt sikkerhetstiltak ved ambassaden i Saudi-Arabia og ved andre ambassader i regionen. Av sikkerhetshensyn ønsker jeg ikke å gå i detalj rundt dette, men en konsekvens er at vi ved enkelte ambassader har begrenset tilgang for publikum. De ambassadene det gjelder er fortsatt tilgjengelig via e-post og telefon, sier pressevakt i UD, Frode O. Andersen til NRK.

Varslet terrorangrep

I går søndag holdt ambassaden til Jemen, Oman og Saudi-Arabia i Ryadh helt stengt. Ambassaden er vanligvis åpen søndager.

Ifølge Utenriksdepartementet holder ambassaden i Ryadh stengt for publikum frem til fredag 9. august, og holder kun åpent for personer med spesielle avtaler. Den norske ambassaden i Kenya holder stengt i samme periode.

Artikkelen fortsetter under

Kart norske ambassader stengt

Disse ambassadene har begrenset publikumstilgangen.

Foto: NRK

Det er fortsatt uklart hvor lenge de andre utenriksstasjonene holder stengt for publikum.

– Ambassaden i Saudi-Arabia er stengt for publikum av hensyn til sikkerheten for ambassaden og for vårt eget personell, sier Andersen.

UD har ikke trukket tilbake personell fra ambassaden i Saudi-Arabia.

– Hva er det dere frykter?

– Det er varslet et terrorangrep i Midtøsten og Nord-Afrika og ut ifra det har vi vurdert det som et føre var-tiltak å begrense tilgangen til våre ambassader, sier Andersen.

Folk som søker visum kan ikke komme på ambassaden i perioden hvor den holdes stengt.

UDs reiseråd er å vise økt vaktsomhet ved reiser til Saudi-Arabia. UD fraråder nordmenn å reise til Jemen.

USA stenger 22 ambassader

Søndag stengte USA 22 amerikanske ambassader og utenriksstasjoner etter at amerikansk etterretning skal ha plukket opp en betydelig strøm av trusler som angivelig minner om den man så før 11. september-angrepene.

USAs stengninger omfatter en lang rekke muslimske land fra Algerie til Bangladesh. En rekke utenriksstasjoner ble gjenåpnet mandag, blant annet ambassadene i Bagdad, Kabul og Dhaka.

Samtidig kunngjorde USAs utenriksdepartement at ambassadene i Burundi og Rwanda, samt utenriksstasjonene i øystatene Madagaskar og Mauritius, Antanarivo og Port Louis, stenges.

Storbritannia, Tyskland og Frankrike stengte også sine ambassader i Jemens hovedstad fra søndag. Britene planlegger å holde ambassaden i Sana stengt til og med slutten på den muslimske høytiden id torsdag.

Den mulige trusselen har ifølge anonyme etterretningskilder utspring fra Jemen, hvor Al Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) er aktiv.

Storbritannias ambassade i Sanaa

En bil kjører forbi Storbritannias ambassade i Sana, som holder stengt til og med torsdag.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump i retten i bedragerisak: - Heksejakt

– Dette er den største heksejakta nokon gong, sa tidlegare president i USA, Donald Trump då han møtte i retten i New York i dag. Retten skal behandle eit sivilt søksmål om bedrageri.