Stenger glassbroer i Kina

De får det til å kile i magen hos millioner av turister. Men etter flere dødsulykker ved turistattraksjoner av glass, stenges også flere av de spektakulære glassbroene i Kina.

Glassbroen i Zhangjiajie som åpnet i Kina i 2016

TREKKER TUSENVIS HVER DAG: Denne glassbroen i Zhangjiajie i den sørlige Hunan-provinsen åpnet i 2016, og får flere tusen besøkende daglig. Nå er flere tilsvarende broer stengt i Kina. Denne broen er imidlertid fortsatt åpen.

Foto: AP

Bare tanken har vært så forlokkende for kinesere at det er blitt til en storindustri i Kina de siste årene.

Å gå med familie og venner høyt over juv og daler, med ingenting annet enn gjennomsiktig glass mellom deg selv og den vakre naturen hundrevis av meter unna, langt der nede i dypet.

Eller den sikre død, hvis glasset man står på skulle briste.

Nå er riktignok glassbroene også forsterket med stålbjelker.

Men likevel: Kombinasjonen av skrekkblandet fryd, med muligheten til å sikre seg en spektakulær selfie, har trukket tusenvis av turister til broene hver eneste dag.

Det finnes drøyt to tusen slike glassbroer i Kina, ifølge kinesiske myndigheter.

Mange slike konstruksjoner av glass skal ha dukket opp de siste årene i kinesiske lokalsamfunn, hvor innbyggerne håper nysgjerrige turister kan legge igjen penger.

Men nå sier kinesiske myndigheter stopp.

Verdens lengste glassbro i Kina

TREKKER TIL SEG MANGE SKUELYSTNE: Denne videoen er fra da glassbroen i Zhangjiajie ble åpnet i 2016. Da var den også verdens lengste glassbro. Rekorden ble senere slått da en annen bro ble bygget i Hongyagu 2017.

Stenger etter ulykker

I den naturskjønne provinsen Hubei nordøst i Kina, har myndighetene stengt 32 broer, gangstier og utkikkspunkter av glass de siste 18 månedene, ifølge et statlig kinesisk nyhetsbyrå.

Årsaken skal være det mange lenge har vært bekymret for: sikkerheten.

Det er ikke meldt om turister som faktisk har falt ned gjennom sviktende glassplater på glassbroer høyt oppe i luften i Kina.

Men en mann fikk kanskje sitt livs sjokk da en glassplate under ham begynte å sprekke på en gangsti av glass rundt et kinesisk stup i 2015, rundt én kilometer over bakken, skriver The Telegraph.

Mannen slapp med skrekken: det var bare ett av flere lag av glass som var ødelagt.

En turist tar et bilde av seg selv og naturen nedenfor på glassbroen i Zhangjiajie i Hunan-provinsen 21. august 2016.

EN «SELFIE» HØRER MED: En turist benytter muligheten til å ta et bilde av seg selv og naturen tre hundre meter nedenfor glassbroen i Zhangjiajie.

Foto: FRED DUFOUR / AFP

Det har imidlertid vært flere dødsulykker i Kina etter at turister har besøkt turistattraksjoner av glass de siste årene.

Minst to personer har mistet livet og flere er blitt skadet, ifølge The Guardian.

I juni i år døde en mann etter at han satte utfor en sklie av glass. Regnvær hadde gjort glasset i rutsjebanen svært glatt, og mannen fikk plutselig svært høy fart. Så krasjet han i et rekkverk, og falt sju meter ned fra sklien.

Også i 2017 omkom en person i en ulykke i en glassklie i Hubei-provinsen, ifølge kinesiske myndigheter.

Nå har de varslet at sikkerheten ved turistattraksjoner av glass skal granskes.

Folk går over glassbroen i Zhangjiajie i Hunan-provinsen i august 2016.

HØYT OG LUFTIG: Spektakulær natur og hundrevis av meter ned. Slike glassbroer har vært svært populære i Kina.

Foto: FRED DUFOUR

Lot bil kjøre over glassbro

Etter hendelsen i 2015, der en glassplate begynte å sprekke under en turist, forsøkte kinesiske myndigheter å overbevise folk om at turistattraksjonene av glass er trygge.

Da en glassbro åpnet i Zhangjiajie året etter i 2016, inviterte de frivillige til å forsøke å knuse glassplatene med slegger.

Etterpå lot de en to tonn tung SUV, med flere passasjerer ombord, kjøre over glassplatene på broen.

En SUV kjøres over glassbroen i 2016.

EN BILTUR SOM HELST BØR GÅ BRA: En to tonn tung SUV kjører på glassplatene på broen, rundt tre hundre meter over bakken. PR-stuntet ble gjennomført for å bevise god nok sikkerhet ved glassbroen i Zhangjiajie.

Foto: Chinatopix via AP

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er 90 år siden Rios de Janeiros berømte Kristus-statue ble innviet.

Rios største kjendis fyller år

Kristus-statuen i Rio er Brasils mest berømte landemerke. Så selvsagt må det feires når den fyller 90.