I kø for å gå opp fjellet før det stenges

Turister har strømmet til Uluru i Australia de siste dagene for å gå opp fjellet en aller siste gang. Urbefolkningen mener stedet er hellig.

STENGTE FREDAG: Turister får ikke lenger lov til å gå opp på karakteristiske Uluru.

Fjellet Uluru er også kjent som Ayers Rock. I flere tiår har hundretusener gått opp, blant annet for å få med seg soloppgangen fra toppen. Fredag ettermiddag klokken 16 lokal tid (08.30 norsk tid) var det slutt.

Heretter risikerer man en bot på rundt 60.000 kroner hvis man trosser forbudet, melder australske ABC News.

Anangufolket har lenge bedt folk om å ikke ta turen og mange har respektert det ønsket.

Turisten Sue East ved Uluru

KRITISK TIL STENGING: Sue East mener folk må ha rett til å gå opp fjellet om de ønsker.

Foto: Reuters

– Jeg vil ikke gå opp, men jeg syns folk har rett til å gjøre det. Det er slik folk gjør over hele verden, enten det er på Kilimanjaro eller Everest. Mange er på jakt etter slike eventyr og det bør de få lov til, sier turisten Sue East.

Hun står og nyter soloppgangen ved det orange fjellet når nyhetsbyrået Reuters treffer henne.

Kathleen Kostroski fra USA er ikke enig.

– Jeg skal ikke opp, for meg er det å vanære stedet. Det er å utøve vold, både mot Moder Jord og mot aboriginerne her, sier hun.

Kathleen Kostroski ved Uluru

VIL IKKE VANÆRE FJELLET: Kathleen Kostrski fra USA.

Foto: Reuters

Turistmagnet

Det 348 meter høye rød-oransje fjellet midt i ørkenen tiltrekker seg rundt 300.000 besøkende hvert år, men det er langt færre som klatrer opp på det.

I 2017 var det bare 16 prosent av dem som besøkte området, som gikk opp, ifølge BBC.

Men i det siste har folk strømmet til for å benytte sjansen før forbudet trer i kraft.

Klatringen fredag ble utsatt på grunn av sterk vind, men litt forsinket fikk den aller siste gruppen gå opp.

Klokken 16 ble kjettingen som brukes som støtte på klatreruten demontert. Kjettingen ble satt opp i 1964, og er senere blitt forlenget.

Tijiangu Thomas er av Anangufolket som ser Uluru som et hellig fjell. Han er glad det nå blir stengt.

Tijiangu Thomas er glad Uluru stenges

GLAD: Tijiangu Thomas er av Anangufolket.

Foto: Reuters

– Dette er en følelsesladet dag. Først og fremst kjenner jeg glede over at folk ikke lenger kan vise en manglende respekt for fjellet. Men det er også litt trist at noen av våre eldre ikke lenger er blant oss og kan få være vitne til det som skjer.

Hvorfor blir klatringen stengt?

I 2017 stemte styret i Uluru-Kata Tjuta nasjonalpark enstemmig for å avslutte klatringen opp på fjellet på grunn av stedets åndelige betydning, samt av sikkerhetsmessige og miljømessige årsaker.

– Folk fra hele verden bare kommer og klatrer opp på den. De har ingen respekt, sier Rameth Thomas til BBC.

Han er også av Anangufolket og mener det er som kirken deres.

Ved foten av fjellet står det skilt om fjellets betydning.

– Jeg forstår ikke den store betydningen. Det er et fjell. Det er meningen at det skal klatres, mener en mann BBC møter.

Turistene går opp Uluru for siste gang fredag 25. oktober.
Turister i kø for å gå opp på Uluru
Turister på vei opp Uluru den aller siste dagen.
Turister på vei opp Uluru
Turister på vei opp Uluru
Turister ser på det karakteristiske fjellet Uluru i Australia.
Skilt som forteller at Uluru er stengt

Hvis man ikke respekterer dette skiltet, risikerer man rundt 60.000 kroner i bot.

Nasjonalpark

Uluru-Kata Tjuta nasjonalpark er på Unescos verdensarvliste for både unik natur og kultur.

Campingplasser og hoteller i nærheten av fjellet var fullbooket denne uken. Dette har ført til at turister campet ulovlig og dumpet avfall, sier lokalbefolkningen.

Stengningen av klatringen forventes ikke å ha betydelig innvirkning på besøkende på nasjonalparken, ifølge turistmyndighetene.

Laster Twitter-innhold

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt