Stemte for straffesanksjoner – til tross for Trumps protester

– Tiltakene vil legge sterkt press på våre farligste motstandere, for å holde amerikanere trygge, sa speakeren for Represantenes Hus, Paul Ryan.

Donald Trump, Vladimir Putin

Under G20-møtet i Hamburg skal Donald Trump og Vladimir Putin hatt flere private samtaler. Trump sa under sin presidentkampanje i fjor at han ville vurdere å oppheve flere av sanksjonene mot Russland.

Foto: Evan Vucci / AP

Representantenes hus i USA stemte i dag med et klart flertall på 419 mot 3 stemmer for å sanksjonere ytterligere mot Russland, Iran og Nord-Korea, til tross for Trumps protester mot straffetiltakene mot Russland.

Dersom loven blir vedtatt, vil den begrense Trumps mulighet til å fjerne eller lette sanksjoner mot Russland på egen hånd.

– Vil legge press på våre farligste motstandere

Sanksjonene kan motvirke Kreml, og enkelte EU-land frykter at loven vil bøtelegge bedrifter som arbeider med Russland.

– Tiltakene vil legge sterkt press på våre farligste motstandere, for å holde amerikanere trygge, sa speakeren for Represantenes Hus, Paul Ryan.

Forslaget må godkjennes av Senatet før loven blir sendt til Det hvite hus og eventuelt underskrives av Trump. Talskvinnen for Det hvite hus, Sarah Sanders, sa mandag at det ennå er uklart om Trump vil støtte forslaget.

Sanksjonerer for mistenkt valginnblanding

Straffetiltakene mot Russland ble innført av tidligere president Barack Obama som en reaksjon på angivelig russisk innblanding i det amerikanske valget.

Trumps svigersønn og seniorrådgier Jared Kushner har de siste dagene måttet svare på anklager om konspirasjon med Russland i forbindelse med presidentkampanjen i fjor.

De nye sanksjonene vil i tillegg straffe Russland for invasjonen av Krim-halvøya i 2014 og for landets brede militære offensiv i Syria. I tillegg vurderer USA nå å utruste den ukrainske hæren med mer moderne våpen.

Missil på nordkoreansk skjerm

Nord-Korea mener å ha utviklet en missil som kan nå USA.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Tiltakene mot Nord-Korea kommer etter en rapport som varsler om at landet kan ha utviklet missiler som kan nå USA.

Tirsdag sa den nordkoreanske statskanalen at Nord-Korea truer med et atomangrep mot hjertet av USA, hvis de vil forsøke å fjerne Kim Jong Un som statsleder.

Anklager om Hizbollah-støtte

Fredag advarte Trump Iran om «nye og alvorlige konsekvenser» dersom landet ikke løslater amerikanerne som sitter fengslet og sender dem hjem. Det er blant andre snakk om Robert Levinson, som forsvant i Iran for ti år siden.

Trump kritiserte også Iran i sin tale tirsdag. Presidenten anklaget landet for å støtte Hizbollah, og å være «brensel» for den humanitære katastrofen i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt