NRK Meny
Normal

Egypts statsminister kaller Det muslimske brorskap terrorister etter politiangrep

– Det muslimske brorskap er terrorister, sier Egypts statsminister Hazem el-Beblawi. Erklæringen kommer bare timer etter et dødelig angrep mot en politistasjon i Egypt.

Bombet politistasjon i Dakahlyia

Minst 14 ble drept da en bilbombe eksploderte utenfor en politistasjon i i byen Mansoura i Dakahlyia-regionen øst for Kairo i Egypt natt til julaften.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Hazem el-Beblawi

Fungerende statsminister Hazem el-Beblawi stempler Brorskapet som, terrorister.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK
Bombet politistasjon Dakahlyia

Den kraftige bilbomben førte til at bygningen ble fullstendig ødelagt.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Minst 14 ble drept da en bilbombe eksploderte utenfor en politistasjon i Egypt natt til julaften. Flesteparten av de drepte var politimenn. Ifølge sikkerhetskilder skjedde eksplosjonen i byen Mansoura i Dakahlyia-regionen øst for Kairo.

Bygningen kollapset

Medisinsk personell oppgir dødstallet til minst 14, melder nyhetsbyrået AFP. Svært mange er dessuten såret i angrepet. Nyhetsbyrået DPA melder om at så mange som 100 er såret.

– Eksplosjonen var stor, og den har ført til at bygningen har kollapset, sier en sikkerhetskilde. Også politisjefen i området, general Sami al-Meihi, er såret.

Mange av de drepte var politifolk og deler av bygningen ble lagt i grus i den kraftige eksplosjonen.

Står bak flere angrep

Eksplosjonen skjedde en dag etter at den Sinai-baserte gruppen Ansar Beit al-Maqdis truet landets soldater på livet dersom de ikke trakk seg fra hæren.

Gruppen er beskyldt for å ha stått bak flere angrep på sikkerhetsmyndighetene i Egypt, etter at hæren i juli avsatte president Mohamed Mursi.

Det er det statlige nyhetsbyrået Mena som rapporterer at Hazem el-Beblawi stempler brorskapet som terrorister.

Beblawi går imidlertid ikke så langt som til å anklage Brorskapet for å stå bak Dakahlyia-bomben.

Brorskapet fordømmer bombingen

– Brorskapet fordømmer på sterkest mulig måte angrepet mot politihovedkvarteret i Mansoura, heter det i en kunngjøring.

– Det muslimske brorskap ser på denne handlingen som et direkte angrep mot det egyptiske folks enhet og krever øyeblikkelig gransking slik at de ansvarlige bak denne forbrytelsen blir stilt til ansvar, heter det videre.

Bilbombe mot politistasjon i Dakahyia, Egypt

Bygningen der politistasjonen var kollapset da en kraftig bilbombe gikk av tidlig julaften i byen Mansoura i Nil-deltaet øst for Kairo.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters
Ahmed Maher, Ahmed Douma Mohamed Adel

Ahmed Maher, Ahmed Douma og Mohamed Adel i retten i Kairo i går.

Foto: STRINGER / Reuters

I september besluttet kuppmakerne å tvangsoppløse brorskapet. Ledelsen er pågrepet og fengslet, sammen med landets folkevalgte president Mohamed Mursi.

Aktivister fengslet

I går kom meldingen om at Ahmed Maher og to andre sekulære demokratiaktivister var fengslet.

Maher, Ahmed Douma og Mohamed Adel ble arrest i november etter at en ny omstridt lov ble innført. Denne loven begrenser retten til å demonstrere. Alle forsamlimger over 10 personer må ha tillatelse.

De tre aktivistene sto i spissen for opprøret i 2011 som førte til at Egypts forrige president Hosni Mubarak ble styrtet. I går ble de funnet skyldig i å ha organisert ulovlige protester og dømt til fengsel i tre år, melder BBC.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt