Hopp til innhold

– Merker at stemningen er spent

– Det er litt absurd, sier Norges statssekretær Torgeir Larsen. I dag stod han i møterommet hvor møtebordet går gjennom både Nord- og Sør-Korea.

Statssekretær Torgeir Larsen besøkte den demilitariserte sonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Ved dette møtebordet pleier nordkoreanske og sørkoreanske representanter å møtes når stemningen er bedre enn akkurat nå.

Anders Magnus, Sør-Korea

Inne i den demilitariserte sonen mellom Nord- Korea og Sør-Korea ligger en bygning som huser et relativt sjeldent møterom. Det går nemlig gjennom to land.

På et stort blankpolert bord ligger noen spredte mikrofoner, som faktisk utgjør grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Vil ha utlendingene ut

Den norske statssekretæren Torgeir Larsen er i Sør-Korea for å diskutere handelssamarbeid mellom Norge og Sør-Korea, men besøket har ikke unngått å ta preg av den spente situasjonen på Korea-halvøya.

Nord-Korea bad tidligere denne uken alle utlendinger om å forlate Nord-Korea, deretter mente det nordkoreanske regimet at det ville bli for farlig å være i Sør-Korea også – gitt at en storkrig kan være rett rundt hjørnet ifølge dem.

Omverdenen har med overlegg overhørt advarslene, og den norske statssekretæren valgte i dag å reise opp til grensen for å se hvordan enveiskonflikten arter seg der.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vakter i den demilitariserte sonen mellom Sør-Korea og Nord-Korea
Foto: Anders Magnus / NRK

Siste rest av kald krig

Statssekretæren synes det minner om tilstanden i Europa for noen tiår tilbake, da et usynlig jernteppe delte Europa i to.

– Det er en kald krig-historie som vi til vanlig ikke tenker på lenger. Man kommer innpå den siste kalde krigen som er igjen i verden, så det er spesielt å være her, kanskje ekstra spesielt disse dagene gitt at retorikken er som den er, sier Torgeir Larsen.

NRK og teamet fra det norske utenriksdepartementet får streng beskjed av en amerikansk soldat om å la være å fotografere den og den og den bygningen. Noen utdypende forklaringer følger ikke, det er bare slik det er her inne i sonen.

Litt absurd, er ordene Larsen bruker om situasjonen og stemningen som nå råder.

Fra telefon til ropert

Normalt er det telefonisk kontakt mellom de sørkoreanske og nordkoreanske vaktpostene. Slik har det vært i mange år, mellom landene som en gang var ett.

Nå tas ikke telefonen på den nordlige siden. Kontakten ble brutt etter at krigsretorikken nådde et nytt nivå denne uken.

Nå foregår det som er igjen av kommunikasjon gjennom roperter, fra hver sin side av grensen, når det er beskjeder som må gis.

– Det er jo litt spesielt i 2013, bemerker Larsen mens nordkoreanske soldater stirrer på ham og resten av delegasjonen med kikkerter fra sin side.

– Det som foregår beskrives fra sørkoreansk side som et spill, med prosedyrer, ingen kommunikasjon og så videre, sier Larsen.

Grensen midt på bordet

En blå bygning utgjør et slags fellesområde. Inne på møterommet – med like blå vegger – står det store møtebordet hvor representanter for naboene snakker sammen når det er litt mer politisk tøvær enn akkurat nå.

Ett blått FN-flagg, som står i stil med både veggene og gardinene, står igjen på bordet – i påvente av bedre dager.

Møterommet tomt, kun to enslige soldater holder vakt. De foretrekker ikke en mine når den norske statssekretæren går rundt bordet. Med få skritt er Larsen over på nordkoreansk territorium.

– Det føles jo ikke noe særlig annerledes å være på denne siden av bordet enn den andre, sier Larsen og peker over på sørkoreansk side.

– Men det er altså to ulike land, med en grense som markeres av noen mikrofoner.

– Det spekuleres om Nord-Korea vil prøve ut en rakett, i dag eller en av de nærmeste dagene. Kanskje er det dét retorikken spiller opp mot, en slags demonstrasjon av evne. Kanskje vil det være like bra (med utskytning red.anm.), at Nord-Korea med det vil trappe ned retorikken og komme ut av denne spiralen, resonnerer statssekretæren.

– Det ville være å håpe.

SISTE NYTT

Siste nytt