Stemmen sviktet da han hyllet faren

På slutten av minnetalen, brast det for sønnen: – Du var den beste faren en sønn eller datter kunne ha, sa George W. Bush om president George H.W. Bush.

–Du var den beste faren en sønn og datter kunne hatt, sa George W. Bush under minneseremonien til faren George H.W. Bush.

– Du var den beste faren en sønn og datter kunne hatt, sa George W. Bush under minneseremonien til faren George H.W. Bush. (Hele talen kan sees nederst i saken.)

USAs 41. president, som døde fredag 94 år gammel, ble husket og beskrevet på ulikt vis under en stor minnegudstjeneste i Washington National Cathedral.

Et felles minne var den store livsgleden den avdøde presidenten utviste, og hans sans for gode replikker, enten det var hans egne eller andres.

– Det handler om å dø ung, så sent som mulig, refererte Bush jr. da han skulle beskrive farens fallskjermhopp på 90-årsdagen.

Etter hoppet landet faren rett ved en kirke.

– Og som min mor sa, det var nok like greit. Bare for sikkerhets skyld, sa sønnen.

Minnegudstjeneste for president George H.W. Bush i Washington

Washington National Cathedral var fullsatt da landets 41. president ble minnet. Nåværende og tidligere internasjonale ledere var til stede, det samme var amerikanske politikerkolleger sammen med familie, venner og en rekke vanlige amerikanere som ønsket å hedre den tidligere presidenten.

Foto: Pool / Reuters

Full fart fremover eller flatt ut

Livsgleden og livsmotet skyldes to nær-døden-opplevelser faren opplevde som ung, under tiden som pilot under andre verdenskrig.

– Det gjorde han glad for livet, og han lærte oss at vi skal leve det fullt ut. Selv hadde han bare to nivåer: full fart fremover eller flatt ut i søvn, sa han til stor latter.

Det gjorde også fortellingen om «genfeil» han mente faren hadde:

– Han kunne ikke fordra grønnsaker! Spesielt ikke brokkoli. Og denne «genfeilen» har vist seg å være arvelig, sa Bush om faren, som ble verdenskjent for sin store aversjon mot brokkoli:

«Jeg liker ikke brokkoli. Jeg har ikke likt det siden jeg var liten gutt og min mor tvang meg til å spise det. Nå er jeg president i USA og jeg kommer ikke til å spise en eneste brokkoli igjen», erklærte Bush sr. i 1990 og ertet på seg amerikanske brokkolidyrkere.

Men kokkene i Det hvite hus adlød «ordre», og det ble aldri servert en bit av den grønne grønnsaken i Det hvite hus så lenge landets 41. president holdt hus der.

Laura og George W. Bush

Det ble mange humoristiske øyeblikk under minneordene, her er det sønnen George og svigerdatteren Laura som reagerer med latter.

Foto: Alex Brandon / AP

George W. Bush legger en hånd på kisten til sin far

George W. Bush legger en hånd på kisten til sin far etter minnetalen.

Foto: Andrew Harnik / AP
– Han var en optimistisk mann. Han satte karakter over meritter. Han var ingen kyniker. Han så etter det gode i alle mennesker – og han fant det, sa Bush, som hadde sin siste samtale med faren kun få timer før han døde.

– Jeg sa til ham: Far, jeg elsker deg – og du har vært en fantastisk far. De siste ordene han sa til meg var: «Jeg elsker også deg».

– For oss var du den beste faren en sønn eller datter kunne ha, sa George W. Bush, før stemmen brast og han måtte bruke noen sekunder for å hente seg inn igjen.

Han mente det i sorgen var en trøst å vite at Bush fikk holde sin kone Barbaras hånd igjen, slik de holdt hender hver dag gjennom det 73 år lange ekteskapet. Den tidligere førstedamen døde i april.

Minnegudstjeneste for George H.W. Bush

PRESIDENTREKKA: Nåværende president Donald Trump og førstedame Melania lytter til Canadas tidligere statsminister Brian Mulroney sammen med de tidligere presidentene og førstedamene Barack og Michelle Obama, Bill og Hillary Clinton og Jimmy og Rosalyn Carter.

Foto: Pool / Reuters

Likte den gode replikk

Den canadiske tidligere statsministeren Brian Mulroney, som ledet nabolandet under Bush sin presidentperiode, mintes en god kollega og tørrvittig venn.

– Etter et langt møte i Nato, hvor president François Mitterrand (Frankrike) hadde sagt sitt, det samme med statsminister Margaret Thatcher (Storbritannia) og deretter forbundskansler Helmut Kohl (Tyskland), var det den islandske statsministeren sin tur. Han talte så lenge at Natos generalsekretær til slutt beordret kaffepause.

– I pausen konkluderte Bush: «Jeg har akkurat funnet ut det grunnleggende prinsippet i internasjonale forhold: Jo mindre land, jo lengre tale», fortalte Mulroney.

Hans biograf, historikeren Jon Meacham trakk frem en annen episode:

– Under presidentvalgkampen i 1988, under en hilserunde på et kjøpesenter, kom han i farten til å ta en utstillingsdokke i hånden for å høre om den potensielle velgeren hadde tenkt å stemme: «Man kan aldri vite, best å spørre», kontret han da feiltakelsen ble foreviget.

Kisten med George H.W. Bush bæres ut av National Cathedral i Washington

Kisten med George H.W. Bush bæres ut av Washington National Cathedral etter at minnegudstjenesten var over.

Foto: Evan Vucci / AP

Presidentrekka

Rekken med gjenlevende amerikanske presidenter er nå nede i fire, og alle fire var til stede under minnegudstjenesten: Jimmy Carter, Bill Clinton, som etterfulgte Bush, og sønnen George W. Bush som igjen etterfulgte Clinton, og Barack Obama. I tillegg var nåværende president Donald Trump der, tross sine feider med Bush-familien.

Far og sønn Bush går inn i historien som det andre settet med far og sønn som har vært president i Amerikas forente stater.

Til stede under minnegudstjenesten var også en rekke internasjonale ledere.

Kisten med George H.W. Bush skal torsdag fraktes fra hovedstaden Washington til hjemstaten Texas. Deretter skal han stedes til hvile ved President George H.W. Bush bibliotek og museum i College Station, hvor hans kone også er begravet.

Se hele talen George W. Bush holdt i sin fars bisettelse.

Se hele talen George W. Bush holdt i sin fars bisettelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt