I dag stemmer britene: – Jeg er livredd for Boris

GLASGOW (NRK): Statsminister Boris Johnsons konservative parti leder på målingene før valget. I Skottland frykter mange at han skal få fornyet tillit til å ta landet ut av EU.

Kate Read

Kate Read avga sin stemme i utkanten av Glasgow torsdag formiddag

Foto: Philip Lote

– Jeg er, for å være ærlig, livredd Boris Johnson.

Det sier Kate Read, som NRK treffer i utkanten av Skottlands største by Glasgow torsdag formiddag.

Hun har nettopp avgitt sin stemme til Det skotske nasjonalistpartiet (SNP).

– Skotter liker ikke Boris Johnson. Han har fornærmet skottene og Skottland. Han får ikke mange stemmer her oppe, men lenger sør er jeg redd at han kan gjøre det ganske bra, sier Read.

TpLS_ewQY9o

Statsminister Boris Johnson på vei ut av stemmelokalet i London, sammen med sin hund Dilyn.

Foto: Alberto Pezzali / AP

Forsprang på målingene

I Skottland stemte 60 prosent mot brexit i folkeavstemningen i 2016. Dagens valg kan bli avgjørende for hvordan det skal gå med utmeldelsen.

Statsminister Boris Johnson sier brexit skal skje 31. januar 2020, mens lederen for Arbeiderpartiet vurderer ny folkeavstemning om EU.

En meningsmåling som avisen The Telegraph har offentliggjort, gir De konservative en oppslutning på 41 prosent, fem prosentpoeng mer en Arbeiderpartiet. Men i gjennomsnitt gir meningsmålingene de siste ukene De konservative et forsprang på rundt 10 prosentpoeng.

Det er likevelt usikkert om De konservative sikrer seg rent flertall, noe som vil gjøre det lettere for Boris Johnson å få gjennomført en utmeldelse fra EU slik han ønsker. Det liberaldemokratiske partiet får trolig mellom 10 og 20 prosent av stemmene og kan igjen komme i en vippeposisjon.

Ikke minst i Skottland og Nord-Irland vil regionale forskjeller og interesser spille en viktig rolle i tillegg til de tradisjonelle partiene. 59 av de 650 valgkretsene ligger i Skottland. Om britiske velgere skal stoppe Boris Johnson og hans versjon av brexit, så er Skottland viktig.

Boris Johnson vakte oppsikt da han valgte å ta med seg sin hund Dilyn til stemmelokalet.

SNP kan gå kraftig fram

I dag er det Liberaldemokratenes leder Jo Swindon som er valgt inn fra valgkretsen der Kate Read stemmer. Det er langt fra sikkert at hun får fornyet tillit. Det er jevnt mellom Liberaldemokratene, De konservative og SNP i kretsen.

SNP har nå 35 seter i det britiske underhuset. Målingene tyder på at de kan få over 40 seter etter torsdagens valg.

– Vi er det eneste partiet som kan slå De konservative og Boris Johnson her i Skottland, sier SNP-leder Nicola Sturgeon til NRK.

Hun ønsker en folkeavstemning om full skotsk selvstendighet i 2020.

– Brexit var en feil, det var en gal avgjørelse. Jeg vil i alle fall at Skottland skal forbli en del av EU, sier Sturgeon til NRK.

Nicola Sturgeon

Leder for de skotske nasjonalistene Nicola Sturgeon har stor støtte blant mange skotter.

Foto: Philip Lote

Valgresultatet klart fredag morgen

Statsminister Boris Johnson gav sin stemme i den sentrale metodistkirken i London, sammen med sin hund Dilyn.

Arbeiderparti-leder Jeremy Corbyn stemte noe senere ved valglokale i sin egen valgkrets nord i London.

Valglokalene er åpne til klokken 23 norsk tid torsdag kveld, og etter dette blir det offentliggjort en valgdagsmåling som vil gi en pekepinn hva resultatet blir.

Et endelig valgresultat blir først klart fredag morgen.

SISTE NYTT

Siste nytt