Hopp til innhold

Steinkasting og vannkanoner på grensen mellom Polen og Hviterussland

Polens sikkerhetsstyrker bruker vannkanoner mot tusenvis av migranter som står ved grensen på hviterussisk side. Hviterussland anklager Polen for å eskalere situasjonen.

Det skal være den polske regjeringen som har delt videoen som også viser at migrantene hiver gjenstander mot sikkerhetsvaktene på polsk side.

Tusenvis av migranter og flyktninger er strandet bak piggtrådgjerder på grensa mot Polen. Den hviterussiske presidenten Alexandr Lukasjenko har blitt beskyldt for å sende migranter dit som et svar på EU sine sanksjoner mot landet.

Forsvarsdepartementet i Polen bekreftet på Twitter i formiddag at polske styrker i den østlige landsbyen Kuznica også avfyrte tåregass mot steinkastende migranter.

En polsk politibetjent skal ha blitt alvorlig skadd etter sammenstøt på grensen, melder AFP. Politibetjenten skal sannsynligvis ha fått et kraniebrudd.

– Migrantene angrep våre soldater med steiner og prøver å ødelegge grensegjerde for å komme seg til Polen. Vi bruker tåregass for å dempe aggresjonen, skriver det polske forsvaret på Twitter.

Vannkanoner polsk grense

15.000 polske soldater er på plass for å sørge for at migrantene ikke kommer seg over grensa.

Foto: Polish Defence Ministry / Reuters

– Hør etter, hør etter, hvis du ikke følger ordre vil det bli brukt tvang mot deg, ropes det fra høyttalere på polsk side rettet mot migrantene.

Mener Polen forverrer situasjonen

Mens EU mener Hviterussland har skapt situasjonen ved å sende migrantene til grensen, mener Hviterussland at Polen nå eskalerer situasjonen.

– Målet til Polen er helt forståelig – de må eskalere situasjonen enda mer for å kvele ethvert forsøk på å løse situasjonen, sier talsperson for det hviterussiske utenriksdepartementet, Anatoly Glaz.

Glaz mener bruken av tåregass og vannkanoner er unødvendig.

– Det vi i dag ser fra polsk side er direkte provokasjoner og umenneskelig behandling av de sårbare migrantene, sier han ifølge Reuters.

Støtter Polen

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg gjentok tirsdag at Polen har hans fulle støtte.

– Vi er dypt bekymret over måten Lukasjenko-regimet bruker sårbare migranter som en taktikk mot andre land. Han setter livene deres i fare, sier Stoltenberg.

Grensevakten i Polen bruker vannkannon mot migrantene.

Vannkanoner spyler mot migranter fra polsk til hviterussisk side av grensa. Migrantene skal ha trukket seg tilbake etter dette, melder polske myndigheter.

Foto: Leonid Shcheglov / AP

EUs forsvarsministre skal igjen møte med Nato for å diskutere saken.

– Vi står i solidaritet med Polen og andre berøre allierte, sa Stoltenberg på vei inn til møtet.

Vil returnere migranter

Mandag sa Lukasjenko at man er i dialog med migrantene for å få dem til å returnere. I tillegg kan Hviterussland også kan fly migranter direkte til Tyskland, sier han.

Lukasjenko gjorde det også klart at Hviterussland ikke vil at grensekrisen skal føre til en konflikt med Polen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi ønsker ikke en konflikt på grensa. Dette er totalt skadelig for oss, sa Lukasjenko til hviterussisk TV mandag morgen, ifølge AFP.

Mandag vedtok EUs utenriksministre nye sanksjoner mot Hviterussland, blant annet mot landets statlige flyselskap Belavia.

Sanksjonspakken er den femte EU innfører siden det omstridte valget i Hviterussland i august 2020.

LES OGSÅ: Store grupper av migranter samler seg ved grenseovergang

En mann prøver å unngå vannkanonene.

En mann på hviterussisk side prøver å løpe bort fra vannkanonene. Polske myndigheter sier vannkanonene er svaret på steinkastingen fra migrantene.

Foto: Leonid Shcheglov / AP

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst 13 døde i nattklubbrann i Spania

Spanske myndigheter sier at dødstallet kan stige.