Steg bakover for afghanske kvinner

President Hamid Karzai anklages for å prøve å vinne stemmer til høstens presidentvalg i Afghanistan – ved å støtte en ny lov som, ifølge FN, tillater voldtekt og husarrest i ekteskapet.

Kvinne kledd i burka i Kabul, Afghanistan
Foto: AHMAD MASOOD / REUTERS

FN har tidligere gått ut mot loven som de mener rettferdiggjør voldtekt i ekteskapet og nekter kvinner å forlate huset uten ektemannens tillatelse.

Hamid Karzai signerte den kontroversielle loven tidligere i mars - for å vinne velgere, skriver The Guardian .

– Til lege med rett fra mannen

Siste utkast av loven er enda ikke publisert, men skal visstnok inneholde avsnitt som bestemmer at kvinner ikke kan forlate huset uten ektemannens tillatelse. De kan dessuten kun søke arbeid, ta utdannelse eller gå til legen med rett fra mannen.

Kvinnene har heller ingen rett til å nekte sex i ekteskapet.

Et orienteringsdokument forberedt av FNs utviklingsfond for kvinner advarer også mot at den nye loven kun gir foreldreretten over barna til fedre og bestefedre.

Menn er sterkere og kvinner er litt svakere.

Ustad Mohammad Akbari, minister i Afghanistan

– Verre enn Taliban

Senator Humaira Namati, som sitter i det afghanske parlamentet, har uttalt at loven er «verre enn under tiden med Taliban». Hun sa dessuten at personer som gikk ut mot loven, ble anklaget for å være mot Islam.

Den afghanske grunnloven tillater shiamuslimer, som representerer rundt 10 prosent av befolkningen, til å ha separate familielover basert på tradisjonell Shia- rettsvitenskap. Grunnloven, og internasjonale lover undertegnet av landet, garanterer imidlertid like rettigheter for kvinner.

På lik linje med andre kvinnelige parlamentsansatte reagerte Shinkai Zahine Karokhail på at den nye loven ble vedtatt på svært kort tid og uten videre debatt.

– De ville vedta loven, nesten som en hemmelig forhandling. Det var mange ting i den nye loven vi ønsket å forandre på, men de ønsket ikke å diskutere den fordi Karzai vil blidgjøre shiamuslimene før valget, sa hun til The Guardian.

Mister støtte

Justisdepartementet har innrømmet at Karzai undertegnet loven tidligere denne måneden, men det er usikkerhet omkring det fulle innholdet av den ferdige loven - som menneskerettighetsaktivister har slitt med å få tak i.

Departementet har sagt at den ferdige loven ikke offentliggjøres før ulike «tekniske problemer» er blitt tatt hånd om.

Hamid Karzai har ledet landet i syv sammenhengende år, og presidenten mister stadig støtte både hjemme og internasjonalt. Valget i august er derfor forventet å bli en hard kamp for Karzai. En vestlig diplomat har sagt at loven det nå snakkes om representerer et «kraftig kryss i boksen» for det mektige rådet av shiamuslimer.

Ledere av minoriteten hazara, som er sett på som den viktigste gruppen av avgjørende stemmer i valget, har også støttet den nye loven.

En minister i hazara-partiet har sagt at den nye loven faktisk beskytter kvinnenes rettigheter:

– Menn og kvinner har like rettigheter under Islam, men det er ulikheter i måten menn og kvinner er skapt. Menn er sterkere og kvinner er litt svakere. Selv i vesten ser man ikke kvinner som jobber som brannmannskap, sa Ustad Mohammad Akbari.

Loven skal, ifølge Akbari, gi kvinnene rett til å nekte samleie med ektemannen om hun er syk, eller har andre «rimelige unnskyldninger». Han sa også at en kvinne ikke er tvunget til å bli i hjemmet om et nødstilfelle tvang henne til å dra uten tillatelse.

Hva det internasjonale samfunnet har gjort er virkelig skammelig. Hvis de hadde vært mer involvert i prosessen da det ble diskutert i parlamentet hadde vi kunnet stoppe den.

Soraya Sobhrang

Betent tema

Internasjonalt har loven vært lite omtalt, fordi det dreier seg om et såpass politisk sensitivt tema.

– Det kommer til å bli vanskelig å endre på denne loven, fordi det tar oss inn på et område hvor man kan bli anklaget for ikke å respektere afghansk kultur - som som alltid er vanskelig, innrømmet en vestlig diplomat i Kabul.

Soraya Sobhrang, som er leder for en afghansk menneskerettighetsorganisasjon, har uttalt at vestlig stillhet har vært «katastrofalt for kvinners rettigheter i Afghanistan».

– Hva det internasjonale samfunnet har gjort er virkelig skammelig. Hvis de hadde vært mer involvert i prosessen da det ble diskutert i parlamentet hadde vi kunnet stoppe den. På grunn av valget er jeg ikke sikker på at vi kan endre på den nå, sa hun.

Andre vestlige diplomater har imidlertid sagt at utenlandske ambassader kommer til å blande seg inn så raskt loven er offentliggjort.

– Formidabel forbedring

Enkelte av de kvinnelige politikerne har tatt en mer praktisk stilling til saken, og sagt at deres kamp i parlamentet har lyktes i å forbedre loven - inkludert en heving av det første forslaget om giftemål for jenter, fra ni år til 16 år, og fjerne bestemmelsen om midlertidige ekteskap fullstendig.

– Det er ikke 100 prosent perfekt, men sammenlignet med tidligere utkast er det en formidabel forbedring, sa minister Shukria Barakzai.

– Før denne loven ble vedtatt ble familiespørsmål bestemt av tradisjonelle lover, så dette er en stor forbedring, sa hun.

Hamid Karzais talsmann nektet å kommentere den nye loven.

SISTE NYTT

Siste nytt