Hopp til innhold

Stefan Löfven: Jeg velger hvilke ord jeg vil

Sveriges utenriksminister skapte arabisk raseri med en kommentar om menneskerettigheter. Nå frykter svenskene for konsekvensene når statsminister Stefan Löfven skal ta opp samme tema i Kina.

Sveriges statsminister Stefan Lofven møter sin kinesiske kollega

Stefan Löfven møtte sin kinesiske kollega Li Keqjang i Beijing

Foto: Feng Li / Ap

Sveriges statsminister Stefan Löfven innledet i dag sitt to dager lange besøk i Kina. I ettermiddag møtte han sin kinesiske kollega, statsminister Li Keqjang i Folkets store sal i Beijing. Men hva de to snakket om på møtet ville Löfven si svært lite om til svensk presse i etterkant.

– Det får dere vite i morgen, sa Löfven til avisen Expressen.

Li Keqiang og Stefan Lofven

Stefan Löfven feirer 65 år med diplomatiske relasjoner til Kina.

Foto: Feng Li / Ap

Det hviler et tungt press på Löfven for å diskutere menneskerettigheter med Kina. Den rød-grønne regjeringen i Sverige pekte tidlig dette ut som et satsningsområde i utenrikspolitikken, og hjemme i Sverige forventer mange at Löfven følger opp.

Ville ikke beskrive

Før møtet ba svensk press Löfven beskrive hvordan regjeringen ser på Kina. På direkte spørsmål om Kina er et diktatur svarte Löfven unnvikende.

– Du får velge hvilket ord du vil, jeg velger hvilket ord jeg vil, sa statsministeren til SVTs korrespondent.

Sveriges statsminister ville heller ikke bekrefte om menneskerettigheter hadde vært et tema.

Diplomatisk krise

Sverige har vært gjennom en utenrikspolitisk storm de siste ukene. Sveriges utenriksminister Margot Wallström kalte straffen mot den saudiske bloggeren Raif Badawi «middelaldersk».

Sveriges utenriksminister Margot Wallström

Utenriksminister Margot Wallström.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Saudi-Arabia svarte med å hindre Wallström i å tale under et møte i den arabiske liga. Kongedømmet kalte også hjem sin ambassadør fra Stockholm, og stoppet alle visum til svenske forretningsfolk.

LES OGSÅ: Saudi-Arabia trapper opp strid med Sverige

Nå frykter mange en ny diplomatisk krise når Löfven besøker Kina.

– Risikoen er betydelig. En ubetenksom kommentar så er krisen et faktum, skriver politisk kommentator for SVT Mats Knutson.

Trår forsiktig

Kina er en økonomisk stormakt og en svært viktig handelspartner for Sverige. Landets kanskje viktigste selskap, Volvo, har kinesiske eiere og et anstrengt forhold til kinesiske myndigheter vil skape store problemer for Sverige. Trolig har Stefan Löfven bestemt seg for å trå svært forsiktig frem i sine møter i Beijing. I morgen møter han Kinas president Xi Jinping.

Møte mellom svenske og kinesiske diplomater i den store sal i Beijing

Den svenske delegasjonen i møte i Folkets store sal i Beijing.

Foto: FENG LI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt