Hopp til innhold

Stefan Löfven er den første svenske statsministeren som er felt i et mistillitsforslag

Det ble flertall i Riksdagen for et mistillitsforslag mot Stefan Löfven. Han vil bruke de neste dagene på å bestemme om han skal gå av eller skrive ut nyvalg.

Statsminister Stefan Löfven

Stefan Löfven vil snakke med sine samarbeidspartnere før han sier mer om veien videre.

Foto: Lars Schröder/tt Nyhetsbyrån / NTB

181 representanter stemte for mistillitsforslaget, 109 stemte mot, og 51 stemte blankt.

Det har vært flere mistillitsforslag mot en svensk regjering de siste årene, men de har ikke fått flertall.

Dermed er Stefan Löfven blitt historisk som landets første statsminister felt av mistillit.

Han har nå to valg: Enten å gå av eller bruke opptil en uke på å skrive ut nyvalg.

Etter at regjeringens fall var klart, møtte Löfven pressen.

Vil bruke en uke på å bestemme seg

Han åpnet med å si at Vänsterpartiet har slått seg sammen med høyrepartiene i Riksdagen. Han beklaget også at de ikke hadde kommet fram til et kompromissforslag som kunne ha hindret krisen.

– Når venstresiden slår seg sammen med det ekstreme høyre, da har det skjedd noe i Riksdagen, sa han i en kommentar til at dette var en historisk dag.

Han understreket at heller ikke hans eget parti, Socialdemokraterna, er for en endring av husleiereguleringen, saken som har veltet regjeringen.

– Men alle må være villige til å inngå kompromisser, sa Löfven.

– Nå har regjeringen én uke på å finne ut hvilken vei vi skal ta. Vi kommer til å snakke med våre samarbeidspartnere. Både jeg og mitt parti er villige til å ta ansvaret med å lede landet, sa han.

Löfven sa også at ekstravalg er et alternativ.

– Dette er veldig alvorlig for Sverige, da må vi ta den tiden som trengs, sa Löfven.

Han understreket også at alle partier nå må vurdere hva som var den beste veien videre for landet.

Liberalerna snur seg mot høyre

En av samarbeidspartnerne, Liberalerna, har allerede kommet med en uttalelse som viser at det kan bli vanskelig med en ny regjering med samme sammensetning og støtte.

Partileder Nyamko Sabuni sa at de nå vil jobbe for at landet skal få en borgerlig regjering.

– Vår rolle er å sørge for et sterkt liberalt innslag som mulig. Nå er januaravtalen død, sa hun, med henvisning til avtalen som Löfven-regjeringen var tuftet på.

Hun sa at det nå var opp til Centerpartiet å avgjøre hvem de vil støtte.

 Nyamko Sabuni, partileder for Liberalerna

Nyamko Sabuni, partileder for Liberalerna.

Foto: SVT

En dramatisk dag i Riksdagen

Det hele startet klokka ti mandag i Riksdagen. Talsmannen Andreas Norlén åpnet dagen med å forklare hvordan avstemmingen skulle foregå.

Formelt var det Sverigedemokraterna som la fram forslaget i dag, siden Vänsterpartiet har for få representanter i Riksdagen til å kunne gjøre det selv. Sammen med Moderaterna og Kristdemokraterna har de fire partiene flertall i Riksdagen.

Selv om regjeringen har vært avhengig av Vänsterpartiets støtte, har partiet knapt hatt innflytelse over politikken den fører. Partiet har hele tiden varslet at det kom til å reagere hvis det ble aktuelt med en liberalisering av husleieprisene.

Før avstemmingen fikk representanter fra flere partier ordet.

Johan Pärsson fra Liberalerna representerer det ene av regjeringens støtteparti som hadde stilt som krav at husleiereguleringen skal endres. Han sa at partiet ikke vil avsette en regjering som de står bak. De stemte derfor blankt.

Annie Lööf fra Centerpartiet sa de vil stille seg bak den såkalte januaravtalen som regjeringen og de to støttepartiene var enige om. Også deres representanter stemte blankt.

Kristdemokraternas leder Ebba Bush sa de har lovet sine velgere å jobbe for at landet skal få en borgerlig regjering. De stemte for mistillitsforslaget.

Jimmie Åkesson i Sverigedemokraterna mente dagens regjering er i historisk svak og sa den aldri burde ha tiltrådt. Da han sa at de vil stemme for et mistillitsforslag ble han møtt med applaus fra noen representanter i salen.

Moderaternas leder Ulf Kristersson sa regjeringen aldri burde ha tiltrådt. Han understreket at en minoritetsregjering må forankre sine beslutninger i Riksdagen, men mente det ikke hadde skjedd. Partiet stemte for mistillitsforslaget.

Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar sa partiet var med på å støtte opp under regjeringen, men at de ble utestengt fra det parlamentariske samarbeidet. Hun understreket at de fra starten har sagt at de ikke kan støtte en regjering som vil fjerne deler av husleiereguleringen. Deres representanter stemte for mistillit.

Vänsterpartiets leder, Nooshi Dadgostar

Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar sier partiet ikke vil støtte en høyrenasjonalistisk regjering, hvis det skulle bli aktuelt.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Socialdemokraterna, Ett av regjeringspartiene, stemte mot.

Miljöpartiet., også et regjeringsparti, stemte også mot.

SISTE NYTT

Siste nytt