Status som bestevenn redder Norge fra EU-toll

BRUSSEL/OSLO (NRK): Norge skal ikke rammes når EU svarer med mottiltak på Trump-tollen, lover EU-sjef Jean-Claude Juncker. Den norske statstministeren Erna Solberg er lettet.

Statsminister Erna Solberg og EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker

Statsminister Erna Solberg var på friervisitt til Brussel i dag, for å skaffe Norge unntak fra EUs gjenytelsestoll overfor USA, og sjef for EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker var lydhør.

Foto: John Thys / AFP

Statsminister Erna Solberg dro til EU-hovedstaden Brussel i dag, med håp om at EØS-avtalen kan skjerme Norge og norsk industri når USA og EU eventuelt braker sammen i en handelskrig.

Etter møtet med den norske statsministeren kom EU-kommisjonens leder med en etterlengtet avklaring.

– Norge skal ikke rammes av eventuelle tiltak fra EUs side. Jeg har forsikret den norske statsministeren om at vi arbeider med å myke opp de mulige konsekvensene dette vil kunne få for Norge.

Det vil faktisk ikke få noen konsekvenser for Norge i det hele tatt, sa Jean-Claude Juncker, side om side med Solberg.

Det norske pressekorpset ble noe overrasket over kommisjonssjefens klare svar, gitt at det ikke var ventet noen direkte avklaringer i dag.

– Uttalelsen min var som poesi. Den taler for seg selv. Den var krystallklar, mente Juncker.

Trump-toll rammer alle

Det var i forrige uke at USA bestemte at verken Mexico, Canada eller EU-land får unntak fra den omstridte amerikanske tolløkningen, med 25 prosent toll på stål og stålprodukter og 10 prosent på aluminium.

Norge måtte svelge unna den økte tollsatsen allerede i mars, da vi ikke kom med på unntakslisten. Nå er det heller ikke unntak for EU-land, og den norske regjeringen har vært bekymret for at Norge går med i dragsuget hvis EU svarer USA med samme mynt.

EU vil beskytte sine markeder

EUs ledere har sagt at unionen vil innføre en beskyttelsestoll på stål og aluminium.

EU frykter at utenlandske stål- og aluminiumprodusenter skal omdirigere varer til det europeiske markedet fordi den økte amerikanske tollsatsen gjør det mindre lønnsomt å eksportere dit.

EU vurderer derfor å høyne tollen på stål og aluminium, for å hindre at EUs markeder oversvømmes av billig metall fra utlandet.

Det er dette som kan ramme Norge. Norge er Europas største aluminiumprodusent og norske bedrifter er storeksportør av deler til den europeiske bilindustrien.

Den norske regjeringen har derfor bedt om unntak, hvis EU gjør alvor av toll-trusselen.

Regjeringen har satset på at EØS-avtalen er det som kan gi Norge beskyttelse, ut fra prinsippet om like konkurransevilkår som er nedfelt i avtalen.

Avtalen gir norske bedrifter adgang til unionens indre marked, ergo bør den også gi fritak for unionens mottiltak, er det norske resonnementet.

Statsminister Erna Solberg og EU-president Donald Tusk

EU-president Donald Tusk og statsminister Erna Solberg har samme syn på den amerikanske ekstratollen, som kan ende i en internasjonal handelskrig.

Foto: Virginia Mayo / AP

EU-lederne forstår Norges bekymring

Etter møtene med EU-toppene, var Erna Solberg lettet selv. Hun føler hun ble hørt og at det er forståelse for Norges syn.

– Jeg mener det er veldig betryggende for alle oss som støtter EØS-avtalen, at det ligger en solidaritet i EØS som gjør at vi ikke bør innføre slike tiltak mot hverandre. sa Solberg.

EU-president Donald Tusk, som møtte Solberg først av EU-toppene, la vekt på det nære forholdet mellom EU og Norge. Han beskrev Norge som EUs beste venn.

– Når det gjelder nære partnere, finner du simpelthen ikke noen som står oss nærmere enn Norge. I dag trengs slike partnere mer enn noensinne, sa Tusk.

Kritiserte Trumps handelssyn

Det er foreløpig ikke klart når EU eventuelt kommer med sine mulige mottiltak overfor USA, men EU-ledelsen og Solberg er samstemte i synet på den amerikanske ekstratollen.

– Vi beklager at USA trapper opp med proteksjonistiske tiltak. Men vi var forberedt på at dette kunne hende, for vi har hørt retorikken, sa den norske statsministeren.

Canadas statsminister Justin Trudeau kaller Trumps tollbegrunnelse «en fornærmelse», gitt at den amerikanske presidenten mener en høy import av stål og aluminium selv fra allierte, utgjør en trussel for USAs nasjonale sikkerhet.

Så langt går ikke Solberg, men hun er likevel sterkt kritisk.

– Tiltakene som innføres og begrunnelsen i nasjonal sikkerhet, svekker USAs troverdighet, mener Solberg.

SISTE NYTT

Siste nytt

NRKs korrespondenter i Cape Town, Berlin, Beijing og i New York orienterer om den nye koronavarianten.

Dette er koronareglene hvis du skal reise til utlandet

Med nye smittebølger på vei en rekke steder gjelder det å holde seg oppdatert på de ulike lands regler. Nye reiserestriksjoner kan innføres på meget kort varsel.

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.