NRK Meny
Normal

Statsministerens parti leder i Kosovo

En valgdagsmåling tyder på at statsminister Hashim Thacis parti, Kosovos demokratiske parti (PDK) har vunnet dagens parlamentsvalg i Kosovo.

Hashim Thaci

Statsminister Hashim Thacis parti ser ut til å ha fått flest stemmer under dagens parlamentsvalg i Kosovo.

Foto: VISAR KRYEZIU / Ap

Målingen gir statsministerens parti 31 prosent av stemmene, mens hovedutfordreren, Kosovos demokratiske liga (LDK), ligger an til å få 25 prosent. Partiet ledes av Pristinas borgermester Isa Mustafa.

Dersom målingen skulle samsvare med det endelige resultatet, så betyr det at Thaci må forhandle med mindre partier i nasjonalforsamlingen for å kunne danne regjering.

Vil inn i NATO og EU

Begge partiene jobber for medlemskap i EU og NATO, samt mer privatisering av statlige selskaper og samtaler med Serbia, og er koalisjonspartnere i den nåværende regjeringen.

Ingen av partiene har imidlertid kunnet gi en konkret oppskrift på hvordan de skal greie å skape vekst i ett av Europas fattigste land.

På tredjeplass i målingen er nykommeren Selvbestemmelsespartiet med 16 prosent. Partiets leder er den tidligere studentaktivisten Albin Kurti.

Valg i Kosovo

En av Kosovos 1,6 millioner stemmeberettigede i valglokalet under landets første parlamentsvalg.

Foto: VISAR KRYEZIU / Ap

Meningsmålinger før valget kunne tyde på et tettere oppgjør mellom de to største partiene enn det valgdagsmålingen viser. Statsminister Thaci har spilt en ledende rolle i Kosovos politiske liv i over ti år, og hans posisjon kan ha vært avgjørende for mange nå de sto inne i valgavlukket.

Målingen er gjort av selskapet Gani Bobi i samarbeid med den politiske analytikeren Shkelzen Maliqi, og ble gjennomført blant 2200 velgere rett etter at valglokalene stengte i ettermiddag.

Rundt 1,6 millioner innbyggere hadde rett til å delta i valget som avgjør hvem som skal ha de 120 plassene i nasjonalforsamlingen.

Under halvparten benyttet stemmeretten. Deltakelsen var på 47,8 prosent, opplyser valgkommisjonen. Den kan tyde på den serbiske befolkningen i stor grad har fulgt oppfordringen om valgboikott.

Serbisk motstand

Valget er det første siden Kosovo erklærte seg selvstendig i 2008 og har stort sett gått rolig for seg, men i den serbiskdominerte nordre delen av landet har det vært uroligheter, melder NTB.

En overveiende serbisk region nord i Kosovo har lovet at den aldri vil underlegge seg de kosovoalbanske institusjonene.

Serbia, som ikke anerkjenner Kosovos selvstendighet, har også oppfordret de 120.000 serbiske kosoverne til å boikotte valget.

Ifølge valgkommisjonen i Kosovo er serbere representert i åtte av de 29 politiske partiene som stiller i valget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt