Statsministeren krever ro

Ungarns statsminister Ferenc Gyurcsany sier alle nødvendige midler vil bli brukt for å gjenopprette ro og orden. Men han nekter å trekke seg. 

Nattens opptøyer i Budapest, Ungarn
Foto: Karoly Arvai, LASZLO BALOGH

Over 150 mennesker ble skadd i går kveld og i natt. Flere tusen mennesker demonstrerte og krevde statsministerens avgang.

Ungarns statsminister Ferenc Gyurcsany
Foto: Karoly Arvai, KAROLY ARVAI

– Å trekke ut i gatene er ikke noen løsning, men en kilde til konflikt og krise. Det er vår plikt å dempe denne konflikten og hindre en krise, sa Gyurcsany.

Gyurcsany sier han har bedt politiet ta alle midler i bruk for å gjenopprette ro og orden i hovedstaden Budapest, ifølge det ungarske nyhetsbyrået MTI.

Ikke ytringsfrihet

120 politifolk og rundt 50 demonstranter ble skadd da politiet støtte sammen med de høyreorienterte demonstrantene, ifølge en talsmann for landets redningstjenester.

Sosialistlederen Gyurcsany fastholder at ytringsfriheten ikke kan utvides til å omfatte voldsbruk og ber «alle politiske krefter» om å avstå fra å støtte demonstrantene.

Protestaksjonene oppsto etter at et lydopptak hvor Gyurcsany innrømmet at han løy for å vinne valget i april, ble lekket ut.

- Uttrykk for misnøye

Diplomaten Johan Berglund ved Sveriges ambassade i Budapest mener protestene er et uttrykk for en misnøye som har vokst fram siden regjeringen presenterte sitt spareprogram i sommer.

- Ungarn har et underskudd på 10,1 prosent på statsbudsjettet, og for å gjøre noe med dette har regjeringen satt i verk omfattende sparetiltak. Disse har rammet store grupper av befolkningen, noe som har ført til misnøye, mener Berglund. Han tror ikke opptøyene får noen direkte politiske følger.

Gyurcsany lovte i dag å fortsette sitt reformarbeid. Finland leder EUs arbeid dette halvåret, og landets statsminister Matti Vanhanen mener opptøyene er Ungarns interne problem.

(NTB)  

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt