Statsminister: New Zealand er rasistisk

New Zealand er unektelig et rasistisk land, sier landets statsminister Jacinda Ardern etter at filmskaperen bak «Thor: Ragnarok» kritiserte hjemlandet kraftig.

Maori

En maori opptrer under besøket til Indonesias president i Wellington i mars 2018. Urfolket har måttet tåle sterk rasisme på New Zealand, men rasismen går begge veier, hevder filmskaper.

Foto: MARTY MELVILLE / AFP

Taika Waititi

Filmskaper Taika Waititi under Oscar-uken i februar 2018 i USA.

Foto: VALERIE MACON / AFP

– Det er forbannet rasistisk. Jeg mener, jeg synes at New Zealand er verdens beste sted, men det er et rasistisk sted, sier filmskaper Taika Waititi.

Waititi tilhører selv maori-folket og er aktuell med storfilmen «Thor: Ragnarok». Det er i et intervju med det britiske magasinet Dazed & Confused han langer ut mot hjemlandet.

– Folk nekter plent å uttale maori-navn på rett måte. Og polynesiere settes fortsatt i bås, sier filmskaperen, som legger til at da han var ung, ble han spurt om han sniffet lim på grunn av sin maori-bakgrunn.

Jacinda Ardern

New Zealands statsminister Jacinda Ardern hadde i mars besøk av USAs tidligere president Barack Obama. Sosialdemokraten Ardern ble i høst tatt i ed som statsminister i New Zealand og er landets yngste leder på mer enn 150 år.

Foto: HANDOUT / Reuters

Et globalt problem

Uttalelsene har ført til het debatt i New Zealand. Mange har vist Waititi sin støtte, mens andre mener han overdriver et problem som er langt større i andre land.

Statsminister Jacinda Ardern, som tiltrådte i fjor høst, har også uttalt seg.

– Jeg tror det er vanskelig å finne et land der det ikke er rasisme. Er New Zealand blant dem? Unektelig. Er det rasisme i mesteparten av verdens land? Unektelig. Kan vi bedre oss? Ja. Jeg er svært stolt over innsatsen vi gjør hver dag for å bedre situasjonen, sa hun til newzealandske TV3 tirsdag.

Antirasisme-kampanje

Waititi, som sto i spissen for en antirasisme-kampanje i fjor, kastet seg på nytt ut i debatten onsdag som svar på klager om at hvite newzealendere ikke er de eneste som fremviser rasisme.

– Ja, det finnes rasister også blant maoriene. Mange i min familie også. De er overalt. Det er det som er hele poenget, sa han.

"Thor: Ragnarok"

Filmskaper Taika Waititi sammen med teamet bak filmen «Thor: Ragnarok», bla. Cate Blanchett og Mark Ruffalo.

Foto: Alberto E. Rodriguez / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt