Thailands statsminister siktes for korrupsjon

Antikorrupsjonsmyndighetene i Thailand tar ut siktelse mot statsminister Yingluck Shinawatra.

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra beskyldes for korrupsjon.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Ifølge nyehtsbyrået Reuters skal korrupsjonsanklagene være knyttet til regjerings omstridte program for kjøp av ris. følge AFP er statsministeren også siktet for tjenesteforsømmelse.

Statsministeren har fått beskjed om at hun må svare for anklagene i en rettslig høring 27. februar.

«Selv om hun visste at mange hadde advart mot korrupsjon knyttet til ris-programmet, fortsatte hun med det. Det viser at hennes intensjon var å sørge for at regjeringen ville tape penger, så vi har enstemmig bestemt oss for å sikte henne», heter det i en uttalelse signert Vicha Mhakhun, et medlem i den nasjonale kommisjonen mot korrupsjon.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Sammenstøt i Thailand

Voldelige sammenstøt i Thailand tirsdag.

Politimann skutt i hodet

Yingluck leder selv landets riskomité og er tiltalt for å ha ignorert at risoppkjøpsprogrammet førte til korrupsjon og sløsing med offentlige midler. Planen for å kjøpe ris av bønder til langt over markedspris ble presentert i 2011, i forbindelse med valgseieren.

Pengene til bøndene har imidlertid uteblitt, til stor harme blant mange. Siden oktober i fjor har det pågått kraftige demonstrasjoner flere steder i Thailand.

En politimann ble drept av et skudd i hodet da politiet rykket inn for å fjerne demonstranter fra gatene i sentrum av Bangkok tirsdag.

Demonstrasjonene begynte da regjeringen i oktober foreslo et amnesti som også Thaksin Shinawatra, Yinglucks eldre bor, ville kunne nyte godt av. Thaksin var statsminister fra 2001 til han ble avsatt i et kupp og flyktet i eksil i 2006.

I 2008 ble han dømt til to års fengsel in absentia for maktmisbruk og korrupsjon.

Ung statsminister

Yingluck Shinawatra ble statsminister i 2011, da Phuea-thai-partiet vant valget. Yingluck ble da landets første kvinnelige statsminister, og i en alder av 45 en av de yngste som har styrt landet på over 60 år.

Yinglucks eldre bror Thaksin Shinawatra er en av Thailands rikeste personer.

Blant anglofile, fotballinteresserte nordmenn er Thaksin kanskje mest kjent som mannen som i 2007 kjøpte den engelske fotballklubben Manchester City. I 2008 solgte han klubben til en gruppe arabiske investorer.

Det kom til sammenstøt mellom politiet og demonstrantene i Thailands hovedstad Bangkok

Politi og demonstranter barket sammen i Thailands hovedstad Bangkok tirsdag.

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters/NTB Scanpix


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt