NRK Meny
Normal

Statsminister Löfven: – Vi kan komme til å utlyse nyvalg

ROSENBAD, STOCKHOLM (NRK): De borgerlige partiene vil ikke redde den rødgrønne regjeringen ved å støtte Stefan Löfvens budsjett. Selv sier han at det kan bli utlyst nyvalg.

Stefan Löfvens pressekonferanse etter møte med de borgerlige

Statsminister Stefan Löfven vil ikke konkludere, men holder døren åpen for nyvalg i Sverige på grunn av regjeringskrisen.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

– Politikk er ikke et selskapsspill, sier Annie Lööf som leder Centerpartiet i det hun kommer ut fra møtet med statsministeren ifølge Aftonbladet.

Annie Lööf

Annie Lööf (C) var tydelig etter møtet med statsminister Stefan Löfven på at det ikke var noen kjære mor, og at de ikke ville redde regjeringen.

Foto: Maja Suslin / NTB scanpix

Statsminister Stefan Löfven inviterte partilederne i de borgerlige partiene Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna.

Les mer: Mot svensk regjeringskrise: Sverigedemokratene senker regjeringens budsjett

Vil stemme for borgerlig budsjettforslag

De var alle sammen klare da de forlot møtet på at de ikke planlegger å redde Löfvens regjering.

– Vi har lagt en økonomisk politikk for Sverige som er i opposisjon til Stefan Löfvens budsjett. Derfor vil vi i morgen stemme for vårt eget budsjett, sier partileder Anna Kinberg Batra i Moderaterna til NRK like etter møtet.

Etter at de borgerlige hadde forlatt regjeringskontorene på Rosenbad holdt statsministeren en pressekonferanse.

Stefan Löfven var heller ikke veldig positiv til samtalene de hadde hatt bak lukkede dører.

– Vi ser at de fire borgerlige ikke har noen plan, og at de sier vi sitter med styringen og må håndtere dette, sier Löfven.

Statsministeren går langt i å si at det kan bli fullstendig krise, og også at det blir nyvalg.

– Vi kan utlyse nyvalg, og det er andre alternativer, sier Löfven.

Samtidig ville han ikke si hva regjeringen konkret vil gjøre.

Löfven: – Fremmedfiendtlig parti på vippen

Hele tiden viser han og de andre i regjeringen til at det skal være møter i Riksdagen onsdag.

– Hadde dere ingenting å tilby de borgerlige?
– Det er slik at man har med seg noe når man sier at man er klare til å forhandle. Samtidig må det være noen på andre siden av bordet, og hvis de ikke kommer til bordet er det ingen vits i, sier statsminister Stefan Löfven.

Sveriges statsminister vil avvente til utfallet av budsjettdebatten i RIksdagen onsdag før han fatter en beslutning om Regjeringens framtid.

VIDEO: Stefan Löfven snakket til et stort presseoppbud i Rosenbad etter møtet med de borgerlige partilederne.

Presset av svenske journalister på hvordan han skal løse den svært vanskelige situasjonen viser Löfven tydelig hvor frustrert han er over Sverigedemokraternas handlinger tirsdag.

– Vi har nå en situasjon der et fremmedfiendtlig parti har fått en avgjørende posisjon på grunn av blokkpolitikken. Hvis vi ikke gjør noe helt annet der vi ser bort fra blokkene kommer vi ikke noen vei, sier Stefan Löfven.

Hele tiden har Socialdemokraterna, søsterpartiet til Arbeiderpartiet i Norge, holdt fast på at de ikke vil gi Sverigedemokraterna innflytelse.

Les også: – Nært nyvalg i Sverige selv om få ønsker det

– For uker siden spurte jeg de borgerlige partiene om de var villige til å samarbeide på tvers av blokkene for å unngå denne situasjonen. Da var svaret nei, og nå er det heller ingen på andre siden av bordet, sier Löfven.

– Ikke opposisjonens ansvar

Partileder Anna Kinberg Batra i Moderatarna understreker til NRK at det er Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven som står ansvarlig for å få til et budsjett slik situasjonen er nå.

De er ikke villige til å redde den rødgrønne regjeringen.

– Det er klart at regjeringen gjerne vil fortsette, men det er ikke opposisjonens ansvar å hjelpe dem med det, sier Batra.

Derfor vil de borgerlige ikke svare helt på om de er klare til å ta over.

– Er dere klare til å ta regjeringsansvaret hvis det blir aktuelt?
– Vi har laget vårt budsjett som vil være bra for Sverige, og vi har erfaring med å styre landet, men det avgjøres i morgen. Fram til da er det Stefan Löfven som har ansvaret, svarer Batra til NRK.

– Er dere beredt til å samarbeide med Sverigedemokraterna hvis regjeringen går av?
– Nei, vi forhandler ikke og samarbeider ikke med SD. Om regjeringens budsjett faller i morgen er det de som må håndtere det, og Stefan Löfven må velge hva som skal skje, sier hun til NRK.

Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD) og Annie Lööf (C)

De borgerlige partilederne gikk sammen til møtet med statsministeren, og sammen ut.

Foto: Maja Suslin / NTB scanpix

Avviser budsjett til finanskomiteen

Jan Björklund, partileder i Folkpartiet, sier det nå er opp til statsministeren å trekke konsekvensene av situasjonen.

– Vi kan ikke utelukke at Sverige går mot et nyvalg, men vi er ikke der ennå, sier han.

Ifølge Björklund er det fortsatt flere alternativer som ligger åpne for Löfven.

Men det er alliansens budsjett som nå ligger an til å få flertall, og Löfven har gjort det helt klart at han vil gå av dersom dette budsjettet blir vedtatt.

Det har vært nevnt muligheten for å sende budsjettet fra de rødgrønne tilbake til finanskomiteen i Riksdagen for nye forhandlinger, men dette avvises av de borgerlige.

– Ett av alternativene er å prøve på nytt senere

Klokken 9 onsdag morgen innledes budsjettdebatten i Riksdagen, og den kan ende med at Lofven kaster inn håndkleet. Først etter budsjettdebatten vil regjeringen fatte sin beslutning, understreker han.

– Ett av alternativene er å prøve på nytt senere, ett alternativ er å gå av, og ett alternativ er å utlyse nyvalg. Det er vår plikt å tenke gjennom alternativene og ta en beslutning, sa Lofven.

At regjeringens forslag til statsbudsjett blir nedstemt i Riksdagen, har aldri skjedd før i moderne tid i Sverige.

Lofven advarer om at det snart kan komme til på skje igjen, siden SD lover å felle enhver regjering som velger å føre en politikk som gir økt innvandring og gir Miljopartiet avgjørende innflytelse over svensk migrasjonspolitikk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt