NRK Meny
Normal

Skal undersøke om politiet beskyttet statsminister mot overgrepsanklage

En pensjonert britisk polititjenestemann hevder at lokalpolitiet i Wiltshire unnlot å etterforske en overgrepsanklage for å beskytte tidligere statsminister Edward Heath.

Tidligere statsminister Edward Heath

Den avdøde konservative statsministeren Edward Heath ble på 1990-tallet anklaget for overgrep hvor barn skulle være involvert. Nå skal politiets handlemåte granskes. Bildet er tatt i 2002, tre år før Heath døde.

Foto: STR / Reuters

Nå skal det uavhengige klageorganet for politisaker, The Independent Police Complaints Commission (IPCC), undersøke om opplysningene fra den pensjonerte politimannen medfører riktighet – at full etterforskning og tiltale mot en person ble droppet for å unngå å eksponere den tidligere statsministeren.

Anklagen skal dreie seg om overgrep mot barn og ble rettet mot Heath på 1990-tallet under etterforskningen av denne personen.

Respektert politiker

Edward Heath var statsminister i Storbritannia fra 1970 til 1974 og partileder for De konservative fra 1965 til 1975 inntil han ble skjøvet ut av Margaret Thatcher.

Han var også en av Storbritannias lengstsittende politikere og satt som representant i Underhuset fra 1950 til 2001. Han var nær 90 år gammel da han trakk seg tilbake fra politikken.

Heath var bosatt i Salisbury, som ligger i grevskapet Wiltshire. Han var ugift og barnløs og hegnet sterkt om sitt privatliv, også under sin tid som en av Storbritannias mest kjente politikere.

Den tidligere statsministeren er den siste i rekken av politikere som beskyldes for å ha vært involvert i seksuelt misbruk av barn. Flere av sakene skal stamme fra 1970- og 1980-tallet, men er kommet frem i offentligheten nå.

Ber om informasjon

Kommisjonen skal ifølge The Guardian nå granske:

  1. Hvorfor anklagen om mulig overgrep ble lagt til side da den fremkom
  2. Hvorfor det ikke ble tatt ut tiltale mot vedkommende som fremmet anklagen all den tid personen selv var mistenkt for overgrep mot barn
  3. Hva politiet har gjort eller ikke gjort av undersøkelser senere for å finne ut av saken

Det var politidistriktet selv som gjorde IPCC oppmerksom på informasjonen fra den tidligere høytstående politimannen.

Nå ber en talsmann for IPCC alle som sitter på mulig informasjon om å ta kontakt.

– Påstanden er at en person ikke ble straffeforfulgt da han truet med å utlevere Sir Edward Heath for å ha vært involvert i overgrep mot barn, sier talsmannen for IPCC ifølge BBC.

– Vi vil også undersøke om politiet foretok seg noe for å finne ut om anklagene var riktige, sier talsmannen.

Politiet i Wiltshire ber nå alle som kan ha informasjon eller har vært ofre for misbruk hjelpe dem med etterforskningen.

– Enkelte har kanskje aldri fortalt om overgrep de har blitt utsatt for, men vi oppfordrer dem til å ta kontakt med oss og ikke lide i stillhet, skriver politiet.

Etterforskningen i Wiltshire er bare en del av to større granskinger av gamle overgrepssaker som nå pågår i Storbritannia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt