Hopp til innhold

Statsminister Erna Solberg: – En stor kveld for Norden

WASHINGTON (NRK): Norges statsminister koste seg med den gode stemningen på middagen i Det hvite hus i natt. Hun fikk også en lang samtale med sin bordkavaler, president Barack Obama.

Statsminister Erna Solberg etter middag med Obama

– HYGGELIG SAMTALE: Solberg var godt fornøyd med middagen med Obama.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Jeg fikk først og fremst en hyggelig samtale med Barack Obama. Det er ikke slik at vi snakker politikk hele tiden, forteller statsminister Erna Solberg.

Noen viktige temaer fikk hun imidlertid tatt opp med Obama.

– Vi har snakket litt mer om fellesutfordringene på energi, klima og arktiske spørsmål og litt om nordområdene, sier hun.

Solberg tas imot

TATT IMOT AV PRESIDENTPARET: Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes.

Foto: Will Montague / NRK

Fleipete stemning

Under middagen holdt Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen en humoristisk tale som fikk gode skussmål. Og verden selv spøkte med vikingblod og skandinaviske drikkevaner.

– Vi vet at dere deler en arv fra vikingtiden. Vikingene gjorde ikke alltid passende ting, fleipet Obama. Og pekte på at teltet der middagen foregikk var pyntet med lys i taket for å få de nordiske lederne til å føle seg hjemme.

– Det er for at dere skal kjenne at vinteren kommer snart, sa Obama.

Første gang på 49 år

Det er første gang siden 1968 at en norsk statsminister er på en slik offisiell middag i Det hvite hus. Erna Solberg er likevel ikke preget av stundens alvor.

– Det var en veldig avslappet atmosfære. Egentlig mer avslappet enn på andre slike middager jeg har vært på, sier hun og legger til at hun tror det har noe med president Obama å gjøre.

Solberg og hennes mann Sindre Finnes ble ønsket velkommen av fanfarer og det amerikanske presidentparet på trappa foran Det hvite hus.

– Det er jo helt spesielt og noe vi er svært glad for å få lov til å oppleve, sier Finnes som også syntes han fikk møte mange spennende mennesker.

Letterman

Til stede på middagen var, foruten de fem nordiske regjeringssjefene med ektefeller, mange sentrale politikere i Obama-administrasjonen, og politikere, næringslivs- og kulturpersonligheter som har tilknytning til Norden.

Men blant de 350 gjestene var også andre uten slik tilknytning, som den tidligere talkshow-verten, David Letterman.

Erna Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes satt ved siden av ham.

– Han var utrolig interessant å snakke med. Det var litt av en opplevelse, sier Aanes til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt