Hopp til innhold

Verdensturneen fortsetter

Når statsminister Erna Solberg besøker Japan denne uken, har Norge i løpet av kort tid fått innpass hos tre av verdens største økonomier på knapt et år.

Solberg USA

Statsminister Erna Solberg var godt fornøyd etter møtet i Det hvite hus i januar. Denne uken besøker hun Japan og Sør-Korea for politiske samtaler, og for å heie på de norske OL-deltagerne.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg reiser denne uken til Japan og Sør-Korea for politiske samtaler med Japans statsminister Shinzo Abe og Sør-Koreas president Moon Jae-in.

Møtene skjer få uker etter at statsministeren fant tonen med president Donald Trump i Det hvite hus, og knappe året etter Solbergs offisielle besøk til Kina, som markerte gjenopptakelsen av Norges politiske og økonomiske samarbeid med landet.

Norge er med det blitt invitert til tre av verdens største økonomier på under et år.

Donald Trump, Erna Solberg

President Donald Trump lyttet interessert til Erna Solbergs budskap i januar 2018.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Lite land med store samarbeidsmuligheter

Statsministeren mener Norge er interessant for Kina, USA og Japan av ulike årsaker.

– Vår økonomi ved vår store havnæringssatsing er interessant for mange land. I forhold til USA er selvfølgelig også sikkerhetspolitikken viktig, og jeg tror også at Japan ser på Norge som en god samarbeidspartner i mange internasjonale sammenhenger. Og vi ønsker jo Japan mer inn som en samarbeidspartner, ikke minst for det arbeidet vi ønsker å gjøre på hav fremover, forklarer statsminister Erna Solberg til NRK.

Statsminister Erna Solberg møter Kinas president Xi Jinping

Norges statsminister møtte Kinas president Xi Jinping i april 2017.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vender blikket østover

Donald Trump har valgt en proteksjonistisk linje og meldt amerikanerne ut av en rekke frihandelsavtaler.

– Det er klart at vi er sterkt imot proteksjonisme, understreker Solberg.

En åpen økonomi er avgjørende for et lite land som Norge dersom vi skal kunne forhandle på like vilkår. Å øke fokuset på Asia er derfor naturlig med den utviklingen vi ser i verden forøvrig, sier statsministeren.

– Tyngdepunktet i Asia på økonomi gjør at det er enda viktigere for oss å være tilstede også politisk og ha disse samtalene, sørge for at vi binder bånd.

JAPAN

Solberg besøker Japan etter uro på børsene internasjonalt, men statsministeren frykter ikke et børskrakk i nær fremtid.

Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

Partnerskap med Japan

Japan er allerede en viktig partner for Norge, ikke minst innenfor handel og eksport av norsk sjømat.

Under G20-møtet i Hamburg i fjor sommer møtte Erna Solberg med Japans statsminister Shinzo Abe.

Etter møtet ble det klart at Japan ønsker å starte samtaler om et økonomisk partnerskap med Norge.

– Japan har en bedre økonomisk utvikling fremover, en tung økonomi og et stort marked for norske bedrifter. Men Japan er også et land hvor vi har en del felles i de internasjonale sammenhengene knyttet til forvaltning av havressurser og havøkonomi, sier Solberg.

G20 i Hamburg

Japans statsminister Shinzo Abe hadde et kort møte med Erna Solberg under G20-toppmøtet. Denne uken skal statsministeren blant annet delta på et arrangement om hav og Arktis, samt ha møter med næringsliv og akademia.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Bærekraftige løsninger

Som leder av FNs generalsekretærs pådrivergruppe for FNs bærekraftsmål, vil Solberg også sørge for at bærekraftsmålene blir sentralt i samtalene i begge land.

– Når vi nå skal jobbe med havenes økonomi i årene fremover, med balanseringen mellom bærekraftighet og det å skape jobber, så er det klart at land med så store havnæringer som både Sør-Korea og Japan er, er viktige partnere i det arbeidet, sier Solberg.

Solberg mener dessuten at Norge vil være en nyttig samarbeidspartner for Sør-Korea og Japan.

– Vi mener at vi har noe å vise til i forhold til hva vi gjør på fiskeriforvaltning og på strenge utslippskrav knyttet til olje- og gassvirksomhet.

Hun håper med det å også styrke samarbeidet innenfor energi, forskning og teknologiutvikling.

Erna Solberg

Solberg håper på et bedre resultat for Norge under stafettene i Pyeongchang enn under OL Sotsji i 2014.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Dristige øvelser

De olympiske vinterleker i Pyeongchang vil også få besøk av statsministeren, som ser frem til å overvære det hele trygt fra tribunen.

– Jeg gleder meg til å se stafettene, også er jo noe av det mest fascinerende disse freestyle-konkurransene. Jeg forstår ikke at de tørr.

Dristig mente også enkelte at Sør-Korea var da de våget å gjøre et nytt fremstøt overfor naboen i nord før OL.

Den tilspissede situasjonen på den koreanske halvøya blir også et viktig tema i Solbergs møte med president Moon senere denne uken.

SISTE NYTT

Siste nytt