Statsminister Cameron nekter mer enn én tv-debatt

Storbritannias statsminister David Cameron nekter å delta i mer enn én tv-debatt før valget om to måneder. Han vil heller ikke stille opp til partilederduell mot sin argeste motstander.

 David Cameron vil ikke debattere

KUN EN DEBATT: Storbritannias statsminister David Cameron er lite debattvillig.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Det har lenge vært knyttet spenning til om statsminister David Cameron kom til å stille opp i en tv-debatter før det kommende parlamentsvalget 7. mai. De britiske TV-kanalene har ønsket en serie med debatter i innspurten, blant annet en avsluttende duell mellom David Cameron og lederen av det britiske arbeiderpartiet, Ed Miliband. Nå har imidlertid statsministerens rådgiver skrevet og sagt fra at det blir bare én debatt som Cameron stiller opp i, hvor nesten alle partiene i parlamentet skal være representert.

Ed Miliband får ikke møte Cameron

FIKK NEI: Det britiske Arbeiderpartiets leder Ed Miliband får ikke møte statsminister David Cameron i en egen debatt.

Foto: NEIL HALL / Reuters

"Siste tilbud"

Helt siden tv-kanalene begynte å planlegge sine valgkampsendinger, har Cameron vært negativ til å stille opp. Blant annet var det ønske om en debatt mellom Cameron, Miliband og lederen av det innvandringskritiske uavhengighetspartiet UKIP, i tillegg til en siste duell mellom statsministerkandidatene.

Og sent onsdag kveld kom det som ble presentert som et siste tilbud fra statsministerens kontor, en debatt på halvannen time hvor også partilederne fra Labour, Liberaldemokratene, UKIP, det skotske nasjonalistpartiet SNP, det walisiske nasjonalistpartiet Plaid Cymru og De Grønne er med. Han stiller ikke opp i noen andre debatter.

Les også: Ikke forstyrr, vi har valg

Ikke tradisjon

Storbritannia har ingen tradisjon for tv-sendte partilederdebatter før valget. Det har faktisk bare skjedd én gang tidligere, og det var valget for fem år siden. Da stilte Cameron opp til debatt mot daværende statsminister Gordon Brown og lederen av Liberaldemokratene Nick Clegg. I ettertid har konservative partistrateger slått fast at Cameron ikke vant noe som helst på debatten, snarere tvert imot. Eksperter mener den var en av hovedårsakene til at landet fikk sin første koalisjonsregjering i fredstid.

Les også: Britiske politikertopper i oppdiktet skandale

Kraftige beskyldninger

Statsministeren har flere ganger blitt beskyldt for å være feig fordi han ikke ønsker å debattere. I gårsdagens spørretime i Underhuset ble han spurt fire ganger om han ville stille opp, men han svarte alle fire gangene unnvikende. Noen timer senere kom ultimatumet fra kontoret hans.

Det britiske arbeiderpartiet Labour kaller utspillet som et forsøk på å presse kringkasterne til å skrinlegge planene om en statsministerduell. Liberaldemokratene sier det er galt at et parti skal diktere rammene for tv-dekningen.

Flere kringkastere har tidligere truet med å likevel arrangere debatter, men la David Camerons stol stå tom.

SISTE NYTT

Siste nytt