Statsledere tar et oppgjør med Gambias president

Flere afrikanske statsledere har reist til Gambia for å forsøke å mekle under den spente situasjonen i landet. De skal prøve å overtale president Yahya Jammeh til å gi fra seg makten.

Yahya Jammeh

Yahya Jammeh har vært president i Gambia i 22 år. 1. desember tapte han presidentvalget, men nekter å gi fra seg makten.

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters

  • Yahya Jammeh aksepterte valgnederlaget 1. desember, men snudde og avviste det uken etter. Han nekter å gå av.
  • En gruppe afrikanske statsledere skal forsøke å overtale Jammeh til å gi fra seg makten på fredelig vis.
  • Jammeh tapte presidentvalget etter 22 år ved makten.

For knapt to uker siden hadde Gambia et historisk maktskifte, men president Uahya Jammeh vil ikke erkjenne valgnederlaget. Nå krever opposisjonen at han går av umiddelbart.

Den nyvalgte presidenten Adama Barrow sa i går at han frykter for sin egen sikkerhet, han har ingen beskyttelse fra hæren eller politiet, og flere militæroffiserer har valgt å stå ved den sittende presidentens side.

Flere afrikanske statsledere og FN-representanter har i dag reist til Gambia for å forsøke å overtale president Jammeh til å gi fra seg makten.

Statslederne skal ha separate samtaler med Jammeh, ifølge AFPs kilder.

– Siste sjanse

President i Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, leder delegasjonen av stater som har reist til Gambia, inkludert Nigerias Muhammadu Buhari, Ghanas John Mahama og Sierra Leones Ernest Bai Koroma.

– Beskjeden til Jammeh vil være at han må akseptere resultatet og åpner for en myk overgang, sier Eugene Nagbe, Liberias informasjonsminister til AFP.

Ghanas president John Mahama

Ghanas president John Mahama har ankommet Banjul i Gambia for å overtale presidenten i landet til å gi fra seg makten til Adama Barrow, som vant valget 1. desember.

Foto: STRINGER / Reuters

– Disse statslederne vil be ham om å gi fra seg makten, sier utenriksdepartementet i Senegal i en uttalelse, som kjører en aggressiv tone overfor Jammeh. De omtaler samtalene som en «siste sjanse» for Gambias president.

USA, EU, Den afrikanske union, FN og ECOWAS presser alle på Jammeh til å respektere utfallet av presidentvalget.

– Farlig stadium

USA sier at situasjonen i Gambia har nådd et «veldig farlig stadium».

– Alle synger fra det samme sangheftet og sangen er tydelig. Du har tapt valget president Jammeh, og du må fredfullt gi opp makten, sier Samantha Power, USAs FN ambassadør.

Hun sier at FNs sikkerhetsråd enstemmig fordømmer handlingen til den tidligere kupplederen.

Mener valget var feilaktig

Adama Barrow vant med 43,3 prosent av stemmene mot Yahya Jammehs 39,6 prosent. Da Jammeh først erkjente nederlaget, strømmet tusenvis av landets innbyggere ut til gatene for å feire, og det så ut til å bli et smidig maktskifte i det vestafrikanske landet.

Like etter at resultatet ble kjent ble han filmet da han gratulerte Barrow med seieren: «Du er valgt til å bli president i Gambia og jeg ønsker deg alt det beste».

Det var fredag kveld at han på nasjonal TV sa at valgresultatet var feilaktig og at han ikke kommer til å gå av.

– Jeg avviser herved resultatet i sin helhet. Våre undersøkelser har vist at i enkelte tilfeller ble velgere fortalt at opposisjonen allerede hadde vunnet, og de gikk derfor hjem, sa Jammeh i en kunngjøring på statlig fjernsyn fredag.

Han sa også at antall valgkort ikke stemmer overens med velgermanntallet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt