NRK Meny
Normal

Statsansatte kidnapper barn i Kina

Ansatte som jobber for kinesisk familieplanleggingskontor har over lengre tid kidnappet barn og solgt dem til adopsjonsbyråer i utlandet.

Barnehjem i Kina

Kinesiske barnehjem har blitt involvert i en stygg kidnappingsskandale. Illustrasjonsbilde.

Foto: AFP / AFP

I Hunan-distriktet har det kinesiske magasinet Caixin avdekket en stygg kidnappingsskandale knyttet til landets strenge ettbarnspolitikk.

I 1980 innførte kinesiske myndigheter ettbarns-familiepolitikk for å dempe befolkningsveksten i landet. Familier som fikk mer enn ett barn, fikk bøter som de måtte betale for at barna skulle bli registrert som kinesiske borgere.

Flere tjenestemenn med ansvar for å følge opp denne politikken, har kidnappet barn fra familier som allerede har oppfylt "ett barn"-kvoten, skriver Shanghai Daily.

Krevde penger fra familien

Tjenestemenn skal ha oppsøkt familier og tatt de nyfødte fra dem dersom familien allerede hadde ett barn. Det har også blitt rapportert tilfeller hvor familiens eneste barn har blitt kidnappet.

– Flere ansatte ville omringe huset og ta babyen fra familien. Den eneste måten å få tilbake barnet er å betale løsepenger på rundt 155 dollar. Men nesten ingen i landsbyen har råd til det, forteller en landsbybeboer Yuan Chaoren til Shanghai Daily.

Dersom familien ikke kunne betale, ble barna sendt til barnehjem. Tjenestemennene skal ha fått 155 dollar for hvert barn de brakte tilbake.

Samarbeidet med menneskehandelsmenn

I Longhui-kommune ble minst 20 babyer kidnappet og solgt videre til barnehjem som så tjener penger på utlendinger som vil adoptere.

Barnehjemmene tjener opp til $ 3000 dollar for hvert barn som ble adoptert til utlandet, skriver nyhetsbyrået AFP.

I noen av tilfellene har barnehjemmene selv samarbeidet med folk som bedriver menneskehandel, skriver kinesiske medier.

Myndighetene skal etterforske

Kinesiske myndigheter sier til nyhetsbyrået AFP at de på mandag satte i gang en etterforskning for å avdekke flere tilfeller.

Opp til 80 000 kinesiske barn har blitt adoptert til utenlandske familier i løpet av de siste ti-årene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt