NRK Meny
Normal

Statoil må betale 149 millioner

En nigeriansk domstol har besluttet at Statoil må betale den nigerianske legen John Abebe 1,5 prosent av inntektene fra det store oljefeltet Agbami.

0059599 - Agbami - Photo Chevron - Statoil Agbami

Abgami-feltet ble oppdaget i 1998, og er et av de største dyptvanns-oljefeltene utenfor kysten av Nigeria.

Foto: Chevron/Statoil

Ifølge nettstedet Allafrica må Statoil ut med rundt 25 millioner amerikanske dollar, omlag 149 millioner kroner, til den nigerianske forretningsmannen og legen.

Vil anke

Selv mener Abebe at dommen tilsier at Statoil de neste årene skal betale ham mellom en og to milliarder dollar, ut fra et anslag basert på Statoils andel i oljereservene i Agbami-feltet.

Dommen fra den regionale domstolen i Nigeria er ikke rettskraftig, og Statoil varsler overfor Dagens Næringsliv at de kommer til å anke.

Legen John Abebe bisto Statoil fra 1991 til 2000. Abebe brukte i samme periode sitt kontaktnett i det nigerianske statsapparatet til å sikre Statoil tilgang til oljefelt. Statoil avsluttet samarbeidet med Abebe blant annet fordi hans svoger kom til makten i Nigeria.

– Svært lykkelig

Statoil har i ettertid hevdet at konsulentforbindelsen med Abebe ble avsluttet på en ryddig måte. Men Abebe har hevdet at Statoil løp fra sine forpliktelser. Dette har han nå fått medhold i ved en domstol i Lagos.

– Jeg er svært lykkelig. Dette er en flott dag, sier John Abebe på telefon til Dagens Næringsliv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt