Hopp til innhold

«Norsk» sykehus i IS-område: Startet sykehushjelpen – ber UD kutte støtten

Mohammad Alhaj Saleh (61) kom med initiativet til det norske sykehusprosjektet i Nord-Syria ved å kontakte Utenriksdepartementet. Nå mener han IS har tatt over så mye av driften at den norske pengestøtten må kuttes.

Mohammed Alhaj Saleh ankommer Gardermoen direkte fra Tyrkia

TILBAKE FRA MIDTØSTEN: NRK møtte norsk-syreren Mohammad Alhaj Saleh da han kom tilbake fra en av sine mange reiser til Midtøsten.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Den tidligere legen og forfatteren har bodd i Arendal og Norge siden 2004, men har selv bakgrunn fra akkurat det området der det norskstøttede sykehuset ligger – i byen Tell Abiad nord i Syria.

Fra sin hjemby Arendal har han startet sin egen lille hjelpeorganisasjon, Hjelp – Igatha, og det var fra denne organisasjonen henvendelsen først kom til Utenriksdepartementet om lokalsykehuset som slet.

Sykehuset lå i et område som ikke lenger var under Assad-regimets kontroll, og da ble alle overføringer av penger, medisiner og andre ressurser stoppet.

– Da revolusjonen begynte snakket jeg flere ganger med Utenriksdepartementet, og etter det kom Norwac inn i prosjektet, sier Saleh til NRK.

Erik Fosse på sykehuset i Tell Abiad

BEFARING: Norwacs leder Erik Fosse reiste selv til sykehuset i Tell Abiad i 2013 for å undersøke før de begynte bistandsprosjektet.

Foto: Mohammad Alhaj Saleh

Norsk-syreren kom i kontakt med den humanitære, medisinske hjelpeorganisasjonen Norwac via UD.

Etter å ha hørt om situasjonen på sykehuset reiste Norwacs leder Erik Fosse inn til Nord-Syria sammen med Mohammad Alhaj Saleh.

Han skryter av Erik Fosse og hvordan den norske legen raskt så behovene.

– Erik Fosse reiste til Tell Abiad, så sykehuset og hvordan tilstanden var der. Det var egentlig en forferdelig situasjon. Derfor var det bra at de gikk inn med støtte, sier Saleh til NRK.

Norsk-syreren forteller at de fikk til mye for sivilbefolkningen i området – før IS tok kontrollen.

– IS kontrollerer alt

NRK har kunnet fortelle hvordan tidligere ansatte, lokalpolitikere og andre beskriver situasjonen på sykehuset etter at IS gikk inn i den nord-syriske byen.

Flere kurdiske og arabiske kilder hevder at terrorgruppen nå kontrollerer hvem som kommer og går på sykehuset, og hvem som skal få behandling.

Les også: Norge betaler for sykehus som behandler IS-krigere
Les også: – Norskstøttet sykehus kan drive i strid med Genèvekonvensjonen

Dette bestrider derimot Norwac, som støtter sykehuset med penger.

Totalt er det bevilget 6,2 millioner kroner i støtte til sykehusprosjektet fra Utenriksdepartementet. Det går fortsatt rundt 250 000 kroner til sykehuset hver måned for å støtte driften.

Flere politikere reagerte mandag kveld sterkt på påstandene om at IS kontrollerer det norskstøttede sykehuset.

– Norge kan ikke finansiere et sykehus hvis ISIL har kontroll over de medisinske prioriteringene, sa utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

Mannen som selv var med på å starte hele bistandsprosjektet ved sykehuset i Tell Abiad må selv skuffet medgi at sykehuset ikke kan gi det tilbudet til sivile som de planla.

– Hvordan ser IS i dag på sykehuset?

– De kontrollerer alt egentlig. De kontrollerer sykehuset, og de bruker det for sin egen fordel. Slik det er nå er ikke sivile prioritert. De to operasjonssalene er derfor nesten alltid opptatt med sårede IS-krigere, sier Mohammad Alhaj Saleh til NRK.

– Bestemmer sykehusledelsen hvem som får behandling?

– Ingen kan si nei til IS. Selv om ledelsen på sykehuset gjør sitt beste, vil IS alltid få viljen sin, svarer han.

Montasje: Sykehus i Tal Abiad og IS-krigere som marsjerer gjennom byen

IS-KONTROLL: NRKs kilder hevder IS har tatt kontroll over hvem som får behandling etter at de inntok byen Tell Abiad. Her sees operasjonssalen som Norwac har bygget opp og IS-krigere som marsjerer gjennom byen i januar 2014.

Foto: Norwac / Yaser Al-Khodor / Reuters

Mener Norge må trekke seg ut

Den 61 år gamle legen og forfatteren forteller at mange nå står i et svært vanskelige dilemma for hva de skal gjøre.

IS har tatt over store områder, også områder mange trodde de aldri ville nå. Blant annet ligger byen Tell Abiad helt opp mot grensen til Tyrkia, noe mange trodde kunne påvirke hvor nært IS ville komme.

Nå har likevel IS tatt over byen, og han tror at det må tas noen vanskelige valg.

– Sykehuset er helt kontrollert av IS. Sivile får ikke nødvendige helsetjenester i sykehuset, og de fleste av dem som får behandling der er IS-krigere. Alle står nå overfor et vanskelig dilemma, men jeg mener nå at den norske hjelpen må kuttes, sier Mohammad Alhaj Saleh.

Mohammad Alhaj Saleh

DILEMMA: Mohammad Alhaj Saleh forteller at flere står i en vanskelig situasjon der IS har tatt over områder i Syria.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Så du mener at hjelpen til sykehuset må stoppes?

– Ja, svarer Saleh til NRK.

NRK møtte Mohammad Alhaj Saleh på Gardermoen, der han kom direkte fra en av sine reiser til Tyrkia for å følge opp kontaktene sine inn mot Syria.

Saleh forteller at han nå har mye kontakt med personer som har måttet flykte ut av Syria og byen Tell Abiad på grunn av krigen. De kan fortelle at sivile må rømme fra flere steder der blant annet IS driver sin virksomhet.

Mange har problemer

– I Tell Abiad by er det ikke lenger så mange sivile, men det bor fortsatt en del sivile i landsbyene rundt som driver jordbruk, sier han.

Norsk-syreren forteller at IS begynte å ta fullstendig kontroll over byen og området for rundt ni måneder siden. Blant annet satte de inn sitt eget lokale bystyre, og kastet de som allerede var der og som hadde et samarbeid med sykehuset i byen.

Han mener mange hjelpeorganisasjoner nå har problemer som ikke er kjent i Vesten på grunn av IS.

– Problemet er ikke bare sykehuset. Problemet er stort. Etter min mening og erfaring er det slik at mange kaster bort penger, sier han.

Samtidig er han opptatt av at Norwac gjør en god jobb i regionen.

–Erik Fosse er en veldig bra mann, og Norwac er en god organisasjon som kan sin jobb. Andre organisasjoner må vel så mye undersøkes, sier Mohammad Alhaj Saleh.

UD vil ikke kommentere

NRK har tatt kontakt med både Norwac og Utenriksdepartementet (UD) om uttalelsene fra Mohammad Alhaj Saleh.

UD ønsker ikke å kommentere Salehs oppfordring om å kutte støtten fordi IS i for stor grad har kontroll med sykehuset etter hans mening.

Tidligere har de uttalt til NRK at de anser påstandene om at IS kontrollerer hvem som får behandling på sykehuset som alvorlige.

Frode O. Andersen

VURDERER: UD har bedt om en redegjørelse, opplyser Frode O. Andersen.

Foto: Utenriksdepartementet

– Påstandene er såpass grove at vi følger dem opp selv om vi selv ikke har fått det bekreftet. Vi har derfor vært i kontakt med NORWAC for å be om en grundig redegjørelse, har kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD sagt til NRK tidligere.

Også Norwacs leder Erik Fosse er forelagt uttalelsene fra norsk-syreren.

Heller ikke Norwac ønsker å kommentere ønsket om å kutte bistanden.

Fosse har derimot tidligere sagt at Norwacs undersøkelser tyder på at påstandene om IS-kontroll over sykehuset ikke kan stemme slik de ser det.

– Våre kilder på sykehuset i Tell Abiad og våre samarbeidspartnere sier at det ikke har skjedd noen endringer i hvem som har kontroll. Det er samtidig alvorlige påstander - så vi undersøker hva som er de faktiske forholdene.

Derfor har Norwac ment det er feil å stoppe støtten til helsehjelp i dette området av Nord-Syria.

– Nå er sykehuset viktig for 200 000 - 300 000 mennesker. Hvis vi stopper støtten til sykehuset vil det få store konsekvenser, og det vil sannsynligvis øke flyktningstrømmen, har Norwac-leder Erik Fosse sagt.

SISTE NYTT

Siste nytt