Startet oppryddingen etter MH17-tragedien

Etter flere måneders forsinkelser begynte arbeidet med å fjerne vrakrestene etter Malaysia Airlines-flyet som ble skutt ned over Ukraina.

Etter flere måneders forsinkelser begynte arbeidet med å fjerne vrakrestene etter Malaysia Airlines-flyet som ble skutt ned over Ukraina.

KREVENDE ARBEID: Vrakrestene etter MH17 skal fraktes ut av Ukraina og til Nederland for å undersøkes der.

Fire måneder er gått siden 298 mennesker mistet livet da MH17 ble skutt ned og krasjet i de opprørskontrollerte områdene øst i Ukraina. Søndag kunne nederlandske myndigheter fortelle at arbeidet med å rydde åstedet er i gang, skriver BBC.

Arbeiderne brukte blant annet gravemaskiner for å få løs store vrakrester og laste dem opp på store lastebiler.

Stort arbeid

Ifølge den nederlandske granskingskommisjonen vil arbeidet ta flere dager og vrakrestene skal fraktes til Nederland hvor de vil bli ytterligere undersøkt.

Bamser på krasjstedet til MH17

EIENDELER PÅ ÅSTEDET: Fremdeles ligger bamser og andre eiendeler igjen på stedet hvor MH17 krasjet.

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

I en pressemelding sier kommisjonen at dette gjøres for å få kunnskap om hva som skjedde da flyet styrtet, og at de blant annet vil forsøke å rekonstruere deler av flyet. Ikke alle flydelene vil bli fraktet til Nederland, kun de som anses som viktigst i arbeidet med å finne svar på hva som hendte 17. juli i år.

Det er den spente situasjonen i Ukraina som har gjort at oppryddingsarbeidet har latt vente på seg.

Prorussiske separatister har tatt kontrollen i området rundt åstedet, og konflikten har gjort at det ikke har vært trygt for granskerne å oppholde seg i området.

Samarbeid i oppryddingen

Nederlandske granskere samarbeider nå med lokale myndigheter i oppryddingsarbeidet.

Opprydding på MH17-krasjstedet

STORT ARBEID: Håpet er at vrakrestene kan gi svar på hva som skjedde da MH17 styrtet.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

Ifølge Reuters ønsket nederlenderne selv å gjennomføre oppryddingen, men skal ha gått med på et samarbeid av hensyn til sikkerheten til arbeiderne i området.

Alexander Kostrubitsky, sikkerhetssjefen i den selverklærte republikken Donetsk, sier ifølge Ap at det er det blitt funnet levninger etter omkomne under vrakrestene.

Ny video

Samtidig som arbeidet med å fjerne vrakrestene har startet, har nyhetsbyrået Ap fått tilgang til en video som skal vise situasjonen i byen Hrabove like etter at flyet ble skutt ned. Byen ligger like i nærheten av stedet hvor flyet krasjet, og i mobilvideoen kan man se røyk og flammer velte ut fra krasjstedet.

Nyhetsbyrået Ap har frigitt en mobilvideo som skal vise kaoset i minuttene etter at MH17 krasjet øst i Ukraina.

KAOTISK: Videoen skal vise minuttene etter MH17-krasjen.

Innbyggere i byen samles for å se hva som har hendt og det er tydelig en uoversiktlig og kaotisk situasjon.

Personen som har filmet det hele ønsker å være anonym, og Ap sier de har gjort undersøkelser for å få bekreftet at videoen er ekte.

Ingen tekniske feil

I september kom den første rapporten om flystyrten øst i Ukraina. Den nederlandske granskingskommisjonen slo da fast at det ikke var tekniske feil på MH17.

Kommisjonen mener flykroppen ble truffet av et stort antall «høyenergiobjekter» som trengte gjennom skroget fra utsiden.

Den endelige årsaken til at flyet krasjet er ikke klar, men Ukraina og vestlige land mener å ha bevis for at flyet ble skutt ned av prorussiske separatister. Russland er også blitt beskyldt for å ha forsynt separatistene med bakke-til-luft-raketter, noe Russland har benektet.

SISTE NYTT

Siste nytt