Starter rettssak mot «Afrikas Pinochet»

For første gang stilles en afrikansk despot for retten i et annet afrikansk land. I dag står Tsjads tidligere president Hissène Habré tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Hissene Habre

Hissène Habré fotografert har sittet i husarrest i Senegal siden 2013.

Foto: SEYLLOU / Afp

25 år etter at Hissène Habré flyktet fra Tsjad må den tidligere presidenten møte for retten i Senegal. Der har han sittet i husarrest siden han ble arrestert i juni 2013.

Human Rigths Watch har døpt ham «Afrikas Pinochet» og menneskerettighetsgrupper mener han har ansvaret for at mange titusener ble drept under hans åtte år lange styre.

Drap og tortur

En sannhetskommisjon som ble nedsatt etter hans avgang har fastslått at minst 40.000 mennesker ble drept fra 1982 til 1990. 200.000 mennesker skal ha blitt torturert og nå står han altså tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Saken skal føres ved en domstol under den Afrikanske Union og med en dommer fra Burkina Faso.

Hissène Habré har nektet å møte til høringer, men ifølge senegalesisk lov er han nødt til å stille når rettssaken starter.

– Han anerkjenner ikke domstolen, sier en av hans advokater, Ibrahima Diawara, til nyhetsbyrået AFP.

Rundt 100 vitner skal høres i rettssaken som er ventet vil vare i tre måneder.

Clement Abaifouta er presidenten av en støttegruppe for ofre for forbrytelser og politisk undertrykkelse i Tsjad. Han har mange spørsmål han vil ha svar på.

Clement Abaifouta

Clement Abaifouta satt i fengsel i fire år.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap

– Hvorfor ble jeg arrestert, hva var jeg tiltalt for? Det er noe av det jeg skulle spurt Habré om, sier han til BBC.

Vilkårlige arrestasjoner

Abaifouta ble arrestert idet han var ferdig med high school og satt fire år i fengsel. Han ble jevnlig misbrukt og ble tvunget til å begrave flere av sine fengselskamerater. Han forteller at presidentenes hemmelig politi kunne arrestere folk helt vilkårlig.

– Det holdt at du hadde en vakker kone eller en fin bil. Alt som kunne skinne, kunne gi deg trøbbel, sier han.

Senegalesiske Abdourahmane Gueye ble beskyldt for å være spion og satt fengslet i sju måneder. Han og 40 andre var presset inn i én celle.

– Flere døde der. Torturen var både psykisk og fysisk, sier han.

Hvis Habré blir dømt, risikerer han fra 30 års fengsel til fengsel på livstid i Senegal eller et annet land i den afrikanske unionen.

Afrikanske jurister og menneskerettsaktivister sier at saken kan komme til å skape en viktig presedens.

SISTE NYTT

Siste nytt