NRK Meny
Normal

Starter militærøvelse tross trusler fra Nord-Korea

80.000 soldater er med når USA og Sør-Korea starter sin årlige militærøvelse. Nord-Korea har svart på øvelsen med å true med å angripe USA.

Sørkoreanske fredsaktivister

Sørkoreanske fredsaktivister demonstrerte i dag i Seoul mot militærøvelsen.

Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Øvelsen med navnet Ulchi Freedom Guardian, simulerer et massivt nordkoreansk angrep over den demilitariserte sonen og involverer 50.000 sørkoreanske og 30.000 amerikanske soldater.

– Hvis USA vil at landet skal være trygt, må Ulchi Freedom Guardian stoppe med en gang, sa en programleder på den statlige nordkoreanske TV-stasjonen KCN søndag.

Ifølge CNN rapporterer nordkoreanske medier også at landet har en hær som kan yte motstand mot USA med de «nyeste offensive og defensive midler».

Øvelsen varer frem til 28. august. I tillegg til amerikanske og sørkoreanske er også soldater fra Danmark, Australia, Canada, Colombia, Frankrike, New Zealand og Storbritannia med på øvelsen.

Nordkoreansk demontrasjon

Deltagerne under en demonstrasjon på nordkoreansk side i grensebyen Panmunjom hevet knyttnevene og ropte slagord lørdag.

Foto: Dita Alangkara / Ap

Spent forhold fra før

Allerede før militærøvelsen begynner er forholdet mellom Sør- og Nord-Korea spent etter at en landmine-eksplosjon såret to medlemmer av en sørkoreansk grensepatrulje tidligere denne måneden.

Sør-Korea svarte på hendelsen med å starte opp igjen propaganda over grensen til Nord-Korea ved hjelp av store høyttalere.

De store høyttalerne ved grensen hadde ikke vært brukt på over et tiår før de ble startet opp igjen tidligere i måneden.

Nord-Korea nekter for at der har noe med eksplosjonen å gjøre og har truet med å angripe sørkoreanske grensepatruljer om ikke høyttalerne blir slått av med en gang.

Feiring i Panmunjom

Nord-Korea feiret lørdag at det var 70 år siden landet ble frigjort fra den japanske okkupasjonen. Her fra feiringen i Panmunjom.

Foto: KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA / AFP

Senket skip i 2010

De felles militærøvelsene med amerikanske og sørkoreanske soldater har hvert år ført til sterke nordkoreanske reaksjoner og trusler om gjengjeldelse.

Vanligvis har nordkoreanerne nøyd seg med fordømmelser og trusler, men det har også vært alvorlige hendelser knyttet til øvelsene.

I 2010 ble en korvett fra den sørkoreanske marinen «Cheonan» senket under en stor militærøvelse.

46 personer ble drept og en granskingskommisjon kom senere frem til at den ble senket med en torpedo avfyrt fra en nordkoreansk miniubåt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt