Stanset ny overvåkningslov ved å snakke - og snakke - og snakke

Washington DC (NRK): Det var den republikanske presidentkandidaten Rand Paul som til sjuende og sist benyttet seg av et prosedyreknep for å hindre at loven som skulle erstatte Bush-regjeringens «Patriot Act» ble vedtatt i natt. Han talte i ti timer i strekk.

Rand Paul

Den republikanske presidentkandidaten Rand Paul greide å hindre at en ny overvåkningslov ble vedtatt.

Foto: JOEL PAGE / Reuters

I USA stanset etterretningsorganisasjonen NSA masseinnsamlingen av telefondata rundt klokken seks i dag tidlig. De folkevalgte i Senatet klarte ikke å bli enige om en ny lov som åpner for at innsamlingen fortsetter i de private teleselskapenes regi.

– Dette er en debatt om retten til å få være alene, den mest verdsatte av alle rettigheter, sa Senatets mest konsekvente liberalist, Rand Paul.

Hans linje er å avskaffe hele programmet for masseinnsamling av teledata. Derfor valgte han å benytte seg av en såkalt «filibuster», som innebærer at man haler ut debatter slik at det blir umulig å gjennomføre en avstemning.

Og da Paul var ferdig på talerstolen var det bare elleve minutter igjen til midnatt, og derfor for sent til å kunne holde en avstemning.

– Jeg er i ferd med å miste stemmen, og det er langt over min leggetid. Det må bli slutt på storinnsamlingen av informasjon, sa Paul da han ga seg.

«Freedom Act»

President Barack Obama

President Barack Obama har advart mot at USA blir stående uten en lov som kan hindre terroraksjoner.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Den nye loven, døpt «Freedom Act», er støttet av både president Barack Obama og et stort flertall i Representantenes hus. Den innebærer at teleselskapene, ikke som tidligere etterretningsorganisasjonen NSA, skal lagre data over hvem som ringer hvem, når og hvorfra.

NSA må heretter søke tillatelse fra en spesialdomstol for å få adgang til dataene fra sak til sak. Men det var ikke nok for Paul.

– Vi samler ikke data om spioner og terrorister, vi samler data om alle amerikanske borgere, hele tiden, sa senator Paul.

– Han er mer opptatt av å drive pengeinnsamling for sin egen presidentkampanje enn av nasjonens sikkerhet, uttalte senator John McCain, også han republikaner, men tilhenger av den nye loven.

NSA kan miste retten til å overvåke

Fokus på flertall

Den republikanske flertallslederen i Senatet, Mitch McConnel stod opprinnelig for et tredje syn, nemlig at den gamle loven, Patriot Act, burde beholdes. Men han ga seg i går kveld, og valgte å fokusere på å få flertall for i det hele tatt å starte diskusjonen om den nye loven. Det fikk han.

Etterretningsorganisasjonen NSA startet nedstengningen av datainnsamlingen åtte timer før fristen for å fornye fullmakten utløp. President Obama uttalte før helgen «himmelen forby at vi kunne ha forhindret et terrorangrep, men ikke gjør det som følge av Senatets handlingslammelse».

Men hans egen granskingskommisjon konkluderte for en tid tilbake med at det ikke finnes belegg for å hevde at etterretningens datainnsamling har forhindret noe terrorangrep. Og det er ventet at Senatet kommer til å vedta den nye loven seinere denne uka.

Tyskland begrenser spionsamarbeid med NSA

Wikipedia saksøker NSA etter Snowden-avsløringene

Dette er symptomet på en «krigstilstand» på nettet

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst åtte personer ble drept i skyting på skole i Russland

En gjerningsperson er arrestert. Flere elever måtte hoppe ut av vinduer i tredje etasje for å berge livet.