Stanset åpningen av parlamentet

Demonstranter i gatene og de folkevalgte på Maldivene hindret landets nye president i å åpne parlamentet torsdag.

Uro Maldivene

Rasende demonstranter har protestert i flere dager.

Foto: IBRAHIM FAID / Afp

Representanter for partiet til den forrige presidenten sier de vil sørge for at president Mohamed Waheed Hassan Manik ikke skal få holdt åpningstalen. De gjør dette i protest mot at den forrige presidenten Mohamed Nasheed måtte gå av for en snau måned siden. Nasheed, som var landets første demokratisk lvagte president, har fortalt at hæroffiserer og politifolk rettet geværene sine mot ham, og tvang ham til å gå av.

En talsmann for politiet sier minst 44 mennesker er blitt arrestert og at mange ble skadet i urolighetene. Mange demonstranter var gått ut i gatene med dykkermasker og briller for å beskytte seg mot politiets tåregass.

Tidligere har en rekke politistasjoner og andre myndighetsbygninger på flere av øyene blitt satt i brann. Folk fra begge sider har tatt til gatene for markere sin protest mot og for maktovertakelsen.

(saken fortsetter under bildet)

Demonstrasjoner Maldivene

Både motstandere og tilhengere av den nye presidenten protesterte foran parlamentet.

Foto: Sinan Hussain / Ap

– Presidenten er i parlamentet og han er fast bestemt på å holde sin åpningstale, sier en talsmann for myndighetene. Men twitterbilder viser at flere av de folkevalgte har satt seg på talerstolen, mens andre hindret parlamentets ordstyrer i å komme inn i salen.

De løpende tv-sedningene fra parlamentet er stanset og journalister får ikke brukt mobiltelefoner inne i bygningen, melder BBC.

Indisk mekling

I går forlot den indiske utenriksministeren Ranjan Mathai Maldivene. Han hadde besøkt landet i et forsøk på å mekle frem en fredelig løsning på problemene. Ifølge AFP har den nye presidenten gått med på å holde nye valg tidligere enn i 2013, slik han tidligere har sagt.

Opprør mot Mohamed Nasheed startet for flere uker siden etter at han ga ordre om at hæren skulle arrestere en lederen for straffedomstolen for anklager om upassende oppførsel og favorisering.

Opposisjonen beskyldte deretter Nasheed for å bryte med Grunnloven. Demonstrasjonene som fulgte ble forsterket av religiøse, konservative motstandere som anså Nasheeds regjering for å være uislamsk.

Bare 400.000 personer bor i Maldivene, men rundt en million turister besøker øygruppa hvert år.

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland vil svare med nye raketter hvis Ukraina får Natos angrepsvåpen

Russland vil svare med å utplassere sine mest moderne raketter hvis Nato bygger opp angrepsvåpen i Ukraina. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin.