NRK Meny
Normal

USA stanser rakett-leveranse til Israel

USA har stanset en leveranse av Hellfire-raketter til Israel og vil skjerpe kontrollen med alt våpensalg til landet.

PALESTINIANS-ISRAEL/ An Israeli Apache helicopter fires a missile towards the Gaza Strip

Israel har bedt USA om flere Hellfire-raketter til bruk fra sine kamphelikoptre, men president Barack Obama har besluttet å holde tilbake leveransen.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Beslutningen viser ifølge Wall Street Journal amerikanernes misnøye med Israels siste militæroffensiv mot Gazastripen og er samtidig en erkjennelse av at den politiske kontrollen med våpenleveransene til landet har vært for slepphendt.

Det hvite hus kritiserte Israels bombing av sivile områder og FN-skoler og ble ifølge avisen kraftig irritert da det samtidig ble kjent at israelerne fikk nye leveranser av amerikansk ammunisjon mens offensiven pågikk.

Endring

Leveransene under krigen var et resultat av at det israelske forsvaret har direkte kanaler til Pentagon, og de ble aldri lagt fram for den politiske ledelsen i Washington, skriver Wall Street Journal.

Det hvite hus og amerikansk UD krever nå å bli informert om, og å ha siste ord før hver eneste leveranse av våpen og militært utstyrt til Israel, og Obama-administrasjonen har alt besluttet å holde tilbake en forsendelse av Hellfire-raketter til bruk fra kamphelikoptre.

Beslutningen illustrerer hvor anstrengt forholdet mellom president Barack Obama og statsminister Benjamin Netanyahu er, konstaterer den israelske avisen Haaretz.

Ikke første gang

Avisen minner om at Obama ikke er den første presidenten som har holdt tilbake våpenleveranser til Israel.

President Gerald Ford stanset militærstøtten til Israel i et halvt år i 1975, og president Ronald Reagan stanset en planlagt leveranse av F-16-fly etter at Israel hadde bombet Osirak-reaktoren i Irak.

Reagan stanset også leveransene av amerikanske klasebomber til Israel etter landets bombing av Beirut i 1982.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt