Hopp til innhold

Russland stanser adopsjoner til Sverige

Russland har satt en stopper for alle adopsjoner til land som tillater ekteskap mellom to personer av samme kjønn. Flere russiske barn må nå bli igjen på barnehjem etter allerede å ha møtt sine nye svenske foreldre.

Barnehjemsbarn i Rostov-on-Don i Russland

Det er anslått at Russland har en halv million foreldreløse barn. Her fra et barnehjem i Rostov-on-Don. (Illustrasjon)

Foto: VLADIMIR KONSTANTINOV / Reuters

Avgjørelsen er en konsekvens av Russlands nye lov som forbyr såkalt homofil propaganda. Loven, som ble innført i sommer, forbyr blant annet positiv omtale av homofili.

Nå rammer lovverket også landets foreldreløse. Ifølge SVT har russiske myndigheter stanset alle adopsjoner til Sverige, fordi svenskene ikke kan garantere at barna havner hos heterofile par.

SVT siterer Irina Romanova fra det russiske kunnskapsdepartementet, som har ansvar for internasjonale adopsjoner.

– Ettersom Sverige anerkjenner enkjønnede par, og Russlands høyeste domstol anbefaler å ikke la slike land adoptere, skjer ingen adopsjoner til Sverige nå, sier Romanova.

Se SVTs reportasje:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «SVT om adopsjoner fra Russland» i nytt vindu

Les også: Putin underskrev omstridt adopsjonslov
Les også: Russiske barn fanget i politisk spill

Får ikke bli adoptert likevel

Avgjørelsen har ført til at flere adopsjoner blir avbrutt midt i prosessen, sier Jonas Friberg i den svenske organisasjonen Adoptionscentrum til SVT.

– Det er forferdelig. Vi har 13 barn på russiske barnehjem i dag som har fått foreldre i Sverige, der de faktisk også har truffet hverandre, sier Friberg.

I 2012 ble 39 russiske barn adoptert til Sverige. De to organisasjonene som formidler adopsjonssøknader har nå sluttet å behandle søknader, og ber regjeringen om å få på plass en bilateral avtale.

– Regjeringen konstaterte i juni at man ikke hadde behov for en avtale, men jeg har som sagt 13 behov akkurat nå, sier Friberg.

Russland og Sverige skal ha innledet forhandlinger denne uka for å finne en løsning.

Inntil videre må 44 søkere vente på svar. Da loven ble innført i Russland i juni, måtte et titalls enslige svenske kvinner avbryte adopsjonsprosessene. En av dem skulle adoptere et hiv-smittet barn, skriver SVT.

«Perverse typer»

Det er anslått at Russland har en halv million foreldreløse barn, og at rundt 250 blir foreldreløse hver dag.

Rundt 30 prosent av dem har en funksjonshemning, og de aller fleste havner på ett av landets 2000 barnehjem.

Drøyt 3000 russiske barn ble adoptert bort til et annet land i 2011, og i løpet av de siste åtte årene er det bare Kina som har et større antall.

Russland har ikke skrevet under på Haag-konvensjonen for internasjonale adopsjoner, og forsøker nå i stedet å få på plass avtaler med hvert enkelt land for å unngå at barna havner hos homofile par.

President Vladimir Putins partifelle Vitalij Milonov mener det er bedre at barna blir på barnehjem enn at de får foreldre av samme kjønn.

– De perverse typene? Nei, det er uakseptabelt. Barn som vokser opp i slike miljøer, blir psykisk forstyrret. Nei, slike familier skal ikke få adoptere, sier han til SVTs korrespondent.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «SVT, Vitalij Milonov» i nytt vindu

Les også: Russisk politiker vil fjerne barn fra homofile foreldre

Ingen adopsjoner til Norge siden 2007

Norge har ingen adopsjonsavtale med Russland. Organisasjonen Adopsjonsforum, som er en av tre aktører som samarbeider med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufetat), formidlet den siste adopsjonen fra Russland i 2007.

– Vi forsøkte å fornye avtalen frem til høsten 2009, men ga opp fordi det russiske byråkratiet er mildt sagt krevende. Det var hele tiden nye krav, og vi fant til slutt ut at det ikke var liv laga, sier daglig leder Øystein Gudim til NRK.

Øystein Gudim, daglig leder Adopsjonsforum

Øystein Gudim, daglig leder i Adopsjonsforum.

Foto: Gunn Kvalsvik, Adopsjonsforum

Adopsjonsforum formidlet 142 adopsjoner fra Russland til Norge fra 1993 og frem til 2007.

– Det vi vet er at Russland har veldig mange barn på barnehjem. Store sosiale problemer gjør at de ikke klarer å skaffe nok russiske familier til å adoptere, sier Gudim.

Gudim mener det er trist at politikk går foran hensynet til foreldreløse barn.

– Det aller viktigste bør være barna og hensynet til barnas behov. Det er veldig ille hvis politisk prinsipprytteri går foran, sier han.

Norske adopsjonsbyråer må forholde seg til lovverket i Norge og i landet det adopteres fra. Dersom disse kolliderer, er det ikke mulig å samarbeide, sier Gudim.

– Russland må gjerne mene at det ikke er tillatt for likekjønnede å adoptere, men at de også hindrer andre familier fra samme land i å adoptere høres veldig spesielt ut, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt