Stålsetter seg før orkanen «Irma» – oppgradert til kategori fire

«Irma» er i løpet av natten norsk tid oppgradert til kategori fire. I løpet av onsdag er det ventet at orkanen treffer Puerto Rico.

Orkanen Irma sett fra satelitt.

ORKANSENTERET: – Jeg kan ikke huske noe tropisk stormsenter som har utviklet seg så raskt til å bli en stor orkan før den når det sentrale Karibia, sier leder for Det karibiske katastrofesenteret Ronald Jackson til Ap.

Foto: Ho / AFP

Orkanen «Irma», som er på vei mot Karibia og det sørlige USA, ble natt til tirsdag oppdatert til en kategori 4-orkan av det amerikanske orkaninstituttet National Hurricane Center (NHC).

Jomfruøyene og Puerto Rico vil treffes først av orkanen.

«Irma» fører med seg nedbørsmengder opp mot 250 mm, som igjen kan føre til jordskred og flom.

Guvernøren i Puerto Rico har satt det amerikanske øysamfunnet i alarmberedskap. Også militæret på øya er i beredskap til orkanen «Irma» treffer store deler av Karibia, skriver Reuters.

Tomme hyller i Puerto Rico før orkanen Irma.

TOMT I HYLLENE: I Puerto Rico forbereder befolkningen seg på orkan.

Foto: Alvin Baez / Reuters

Ifølge nyhetsbyrået har myndighetene, for å hjelpe innbyggerne i å forberede seg på orkanen, fryst prisene på nødvendige varer som mat, vann, medisiner, strøm og batterier.

Laster Twitter-innhold

Unntakstilstand i Florida

De britiske jomfruøyene er også ventet å bli rammet av orkanen. Sent mandag kveld norsk tid tok orkanen til i styrke, med vindkast over 215 kilometer i timen, og ble oppgradert til kategori fire.

Tar båtene opp på land.

BÅTER PÅ LAND: Båter flyttes opp på land i Puerto Rico for å unngå å bli ødelagt av orkanen Irma.

Foto: Alvin Baez / Reuters

Staten Florida har erklært unntakstilstand. Orkanen er ventet å treffe delstaten lørdag.

– Det er en økende sjanse for at vi vil se effekter av Irma på Florida-halvøya og i Florida Keys senere denne uken, advarer NHC.

Orkanen er ventet å bli enda sterkere i løpet av tirsdag, og vil trolig treffe Puerto Rico onsdag. Orkanen vil trolig også treffe blant annet Hispaniola (Den dominikanske republikk og Haiti), Bahamas og Cuba med orkan styrke, skriver orkansenteret.

Andre orkan på kort tid

– Jeg kan ikke huske noe tropisk stormsenter som har utviklet seg så raskt til å bli en stor orkan før den når det sentrale Karibia, sier leder for Det karibiske katastrofesenteret Ronald Jackson til Ap.

Skolene på De britiske jomfruøyene vil være stengt tirsdag, onsdag og torsdag, mens orkanen raser.

«Irma» kan bli den andre orkanen på kort tid som rammer amerikanske landområder. Etter Puerto Rico er det ventet at uværet vil bevege seg videre mot Cuba, og dermed videre over amerikansk fastland.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt