Stalin ned fra sokkelen

Myndighetene i Georgia har fjernet den historiske statuen av Sovjetunionens tidligere diktator Josef Stalin.

Video Stalin ned fra sokkelen

Stalin var født i Georgia og den seks meter høye bronsestatuen sto på torget i hans fødeby Gori.

Statuen ble fjernet i hemmelighet sist natt, og blir flyttet til et Stalin-museum i byen. Arbeidet begynte etter midnatt og var ferdig før det ble lyst i dag tidlig.

Ny statue skal opp

I stedet skal myndighetene reise an ny statue på torget til minne om ofrene for krigen mellom Russland og Georgia i 2008.

- Dette var overraskende, og jeg tror mange mennesker her blir sinte, sier den lokale journalisten Lado Bichashvili til nyhetsbyrået Reuters.

Han sier politiet angrep journalister som ville filme fjerningen.

Gori ble hardt rammet av krigen mot Russland i 2008. Det var flere bombenedslag på torget nær statuen, og flere bygninger ble truffet.

Les: Stalin-plakater skal pryde Moskvas gater

Omstridt også etter sin død

En statue av Saddam Hussein blir felt i Bagdad da hans regime falt 9. april 2003

Josef Stalin er ikke den eneste diktatoren som er fjernet fra sokkelen. Det samme skjedde med Saddam Hussein i Bagdad 9. april 2003.

Foto: JEROME DELAY / AP

Stalin døde i 1953 og mye av persondyrkingen som omga ham i live, ble borte med hans død, men har levd videre i fødebyen. Statuen i Gori var en av de siste av Stalin som sto på en sentral plass.

- Folk kom fra hele verden for å se statuen og og vise respekt for Stalin, sier en av innbyggerne.

Historien har stemplet Stalin som en hensynsløs diktator med ansvar for at flere millioner mennesker døde i arbeidsleirer og politisk forfølgelse og i tvangskollektiviseringen av jordbruket.

Hans mostandere, blant dem Georgias nåværende president Mikhail Sakashvili har sett på statuen som et symbol på Russlands fortsatte innflytelse i Georgia, nesten 20 år etter at landet ble uavhening.

Tilhengerne gir Stalin æren for Sovjetunionens seier over nazistene under andre verdenskrig.

Stalin ned fra sokkelen i fødebyen Gori
Foto: STR / Reuters

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt