Hopp til innhold
Urix forklarer

Stadig tøffere tysk innvandringsdebatt

BERLIN (NRK): Tysk innvandringsdebatt blir stadig tøffere. Det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland er nå tredje største parti og det innføres stadig flere omstridte tiltak rundt om i landet.

Partileder Frauke Petry

REAKSJONER: Leder i det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland, Frauke Petry, skapte i helga voldsomme reaksjoner da hun skal ha sagt at grensepolitiet i siste instans burde kunne skyte asylsøkere som forsøker å ta seg inn i landet ulovlig.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters/NTB Scanpix

«Mistro, engstelse og forbud. Er stemningen mot asylsøkerne i ferd med å tippe over?»

Dette var temaet i det populære talkshowet Anne Will, som hver søndag kveld samler tyskerne rundt den største offentlige tv-kanalen ARD.

Svømmehall forbyr mannlige asylsøkere

Innvandring er uten tvil det altoverskyggende i alle tyske debatter for tida og etter overgrepene i Köln på nyttårsaften har stadig nye omstridte tiltak blitt satt i verk.

I Bornheim utenfor Bonn har mannlige asylsøkere blitt nektet å komme inn i svømmehallen, etter klager fra kvinnelige badegjester, melder Spiegel.

– Jeg vet at dette er urettferdig, men jeg ser ikke noen annen mulighet, sa Markus Schnapka fra bystyret i Bornheim til WDR da han fortalte beboerne på asylmottaket i byen om det nye midlertidige forbudet.

Utesteder vil forby mannlige asylsøkere

Bornheim er ikke de eneste. I Freiburg ønsker utesteder og diskoteker å få lov til å nekte mannlige asylsøkere adgang. Dette kommer også etter klager fra kvinnelige gjester, skriver Spiegel.

Borgermesteren i Freiburg Dieter Salomon fra partiet De Grønne vil ikke forsvare utestedenes ønsker, men mener man nå må erkjenne at mange er redde og at man må tørre å snakke om det.

– Integrering er en vanskelig oppgave og det er viktig at man gjør reglene klare. Det som skjedde i Köln har gjort at både menn og kvinner er redde, sier han til ARD.

Angela Merkel

FIRE AV TI: Samtidig som debatten raser, sier fire av ti tyskere at de ønsker at Merkel går av som følge av asylpolitikken, ifølge en fersk meningsmåling.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters/NTB Scanpix

Rettslig omstridt

Hvorvidt man kan innføre forbud som dette reiser imidlertid svært mange rettslige spørsmål.

Advokat Mehmet Gürcan Daimagüler som selv er andre generasjons innvandrer av tyrkiske foreldre, er klar på at slike generelle forbud ikke er en rettsstat verdig.

– Folk må behandles som individer, sier Daimagüler som på sin twitterkonto har sammenlignet det som nå skjer med forbudene som sakte, men sikkert ble innført mot jødene på 1930-tallet. Også de ble utestengt fra svømmehaller etter såkalte: «uønskede hendelser».

Merkel tydeligere om innvandring

Samtidig som debatten raser, sier fire av ti tyskere at de ønsker at Angela Merkel går av som følge av asylpolitikken, ifølge en meningsmåling som Insa har gjort for tidsskriftet Focus.

Merkel vet godt at hennes politiske parti mister oppslutning og har lagt an en mer tydelig tone i innvandringsdebatten.

At mange asylsøkere kun får midlertidig oppholdstillatelse, det vil si at de må reise tilbake til hjemlandet dersom situasjonen endrer seg, har vært tysk praksis lenge. Forskjellen nå er at Merkel er tydeligere på å understreke nettopp det, slik hun gjorde under CDUs partimøte i Neubrandenburg i helga.

Det som imidlertid er nytt er at myndighetene ønsker å utvide lista over land de mener det er trygt å sende asylsøkerne tilbake til. Ved å sette opp Algerie, Marokko og Tunisia på lista håper de å få færre søkere fra Nord-Afrika. De har hatt hell med samme strategi før, da de satte opp Balkanlandene på lista.

Frauke Petry

FREMOVER: Mens støtten til Merkel går nedover, går det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland frem på meningsmålingene.

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp/NTB Scanpix

Innvandringskritisk parti vokser

Mens støtten til Merkel går nedover, går det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland frem på meningsmålingene. Partiet er nå det tredje største i Tyskland med 13 prosent oppslutning, ifølge en meningsmåling Insa har gjort for Focus.

Delstatsvalgene i Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz og Sachsen-Anhalt 13. mars blir første test på om fremgangen til Alternativ for Tyskland har festet seg.

Partileder Frauke Petry skapte i helga voldsomme reaksjoner etter at hun skal ha sagt til avisa Mannheimer Morgen at grensepolitiet i siste instans burde kunne skyte asylsøkere som forsøker å ta seg inn i landet ulovlig.

Det tyske politiforbundet var raskt ute på banen og sa at det aldri ville være aktuelt for dem.

– Enhver som vil ta i bruk slike metoder, er helt klart ute etter å suspendere rettsstaten, sa Politiforbundets leder Jörg Radek og gjorde det klart at erfaringen fra tysk historie viser at politiet aldri skal gå den veien igjen.

Den siste tyske politikeren som ga ordre om å skyte på migranter var Erich Honecker – lederen for Øst-Tyskland.

SISTE NYTT

Siste nytt