Hopp til innhold

Sri Lankas myndigheter: Innrømmer ulovlig adopsjon av barn til Europa

Tusenvis av spedbarn skal ha blitt solgt til adopsjon i Europa med falske dokumenter. – Vi har tatt kontakt med vår representant, som vil undersøke dette gjelder adoptivbarn i Norge, sier daglig leder i Adopsjonsforum.

Illustrasjonsbilde

ULOVLIG ADOPSJON: Flere tusen barn skal ha blitt solgt til adopsjon uten de biologiske foreldrenes samtykke, eller uten riktig dokumentasjon.

Foto: Illustrasjonsbilde - Bram Janssen / AP

I et nederlandsk dokumentarprogram innrømmer Sri Lankas myndigheter at opp mot 11.000 spedbarn kan ha blitt solgt til adopsjon i Europa på falske papirer på 80-tallet.

Over 4.000 av disse skal ha endt opp hos nederlandske familier, og resten skal ifølge dokumentaren ha blitt adoptert av familier i Sverige, Danmark og Tyskland.

Foreløpig er det ikke kjent om den ulovlige adopsjonen gjelder noen adoptivbarn i Norge. Daglig leder i Adopsjonsforum, Øysten Gudim, sier til NRK at Norges representant i Sri Lanka vil undersøke dette.

Øystein Gudim

NORGE SJEKKER: Daglig leder i Adopsjonsforum, Øystein Gudim, sier deres representant sjekker opp om dette kan gjelde adoptivbarn i Norge, men at det ikke er noe som tyder på det.

Foto: Terje Abusdal

– Det er ingen ting som antyder at dette gjelder adoptivbarn i Norge, men vi har tatt kontakt med vår representant, som vil undersøke dette nærmere, sier han.

Gudim understreker at han syns tallet 11.000 høres usannsynlig høyt ut.

– Det hevdes at 4.000 barn ble adoptert fra Sri Lanka til Nederland i løpet av 10 år. Adopsjonsstatistikkene tyder ikke på at dette tallet kan stemme, sier han.

Sri Lankas helseminister, Rajitha Senaratne, nekter for at myndighetene har hatt noe med den ulovlige adopsjonen å gjøre, og sier at han vil sette opp en DNA-database for å hjelpe barn med å finne sine biologiske mødre.

Falske dokumenter og «Babygårder»

En av forskerne bak dokumentaren, Norbert Reinjens, sier til BBC at det er funnet bevis på alle slags dokumenter var forvalsket. Det vil si både fødselsattester, navn på barn og de biologiske foreldrenes identitet.

Noen barn skal ifølge studiet ha blitt født i såkalte «Babygårder» for å selges til europeiske familier. I disse tilfellene er det blitt gitt falsk dokumentasjon på de biologiske foreldrene sin identitet.

– I enkelte institusjoner var det leid inn damer som fikk betalt for å late som om de var barnets biologiske mor mens de overlot barnet til den nye familien, sier Reinjens.

Sykehusene lurte mødrene

Sykehusene samarbeidet med det ulovlige nettverket om å selge barn. Og noen nybakte mødre ble fortalt at barnet deres ikke hadde overlevd fødselen, når barnet egentlig var blitt solgt for adopsjon til Europa.

Etter at nyheten ble kjent har flere mødre rundt om i Sri Lanka dratt til byen Negombo i håp om å få svar på hvor barnet deres befinner seg. De fleste av disse har få, eller ingen riktige dokumenter som kan bevise hvem og hvor deres barn er.

Mange av mødrene sier at de adopterte bort barnet på grunn av fattigdom, men at de aldri fikk vite hvor barnet deres ble sendt.

Ifølge BBC hadde en av mødrene i Negombo ingen annen dokumentasjon enn et bilde av sitt nyfødte barn som ble født i 1989. En annen mor forteller at barnet hennes ble adoptert bort i 1992.

– Jeg blir veldig glad hvis jeg får møte henne igjen. Jeg ga henne til adopsjon fordi vi var fattige. De fortalte meg at hun ble sendt til Tyskland, men jeg fikk ikke noe annen informasjon, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt