Hopp til innhold

Hundrevis av kister i Srebrenica

Flere titusener sørgende bosniere møtte i dag fram for å delta i begravelsen av 755 identifiserte ofre for massakren i Srebrenica 15 år etter tragedien.

BOSNIA-SREBRENICA
Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

Video Familiene gråter under markeringen av Srebrenica

VIDEO: Fatima Mujic gråter etter at faren endelig ble begravet.

Over 8000 menn og gutter - de aller fleste tatt til fange og avvæpnet - ble drept da Bosnia-serbere inntok byen som FN beskyttet i 1995. Dette er den verste forbrytelsen i Europa siden nazitiden.

LES OGSÅ: Kroatia ber Bosnia om unnskyldning

- Våkner opp med sorgen

En endeløs rekke med kister, i alt 755, ble lagt ned på gravplassen der til sammen 6500 er hentet ut av masse­graver, identifisert og jordfestet.

- Hvordan kan jeg leve, hvordan kan jeg tilgi, spurte 57 år gamle Ramiza Gurdic, som jordfestet sin sønn, som ennå ikke var fylt 17 da han ble drept. Tidligere har hun begravet sin mann og en sønn til på samme sted.

- Jeg går til sengs med smerten og jeg våkner opp med sorgen, sa Gurdic til nyhetsbyrået AFP.

- Mladic må tas

Serbias president Boris Tadic deltok i dagens minneseremoni i Srebrenica. Han fikk både hatefulle tilrop og ros fra de frammøtte bosniakkene.

LES OGSÅ: – Det var som ein konsentrasjonsleir

En rekke av verdens ledere med USAs president Obama i spissen benyttet anledningen til å kreve at generalen som ledet styrkene som slaktet ned de 8000 muslimene, Radko Mladic, blir arrestert. Det antas at Mladic lever i skjul i Serbia.

- Det forferdelige som skjedde i Srebrenica er en flekk på vår kollektive samvittighet, sa president Obama i en tale som ble lest opp under seremonien.

Boris Tadic sa i sin tale til de sørgende at han vil gjøre hva han kan for å arrestere Mladic.

- Med Mladic arrestert ville jeg vite at en del av jobben min er fullført, sa Tadic.

- Arrestasjonen er nødvendig av hensyn til framtiden, med tanke på å bygge tillit, av hensyn til våre kommende generasjoner, sa Serbias president.

Bosnia: Srebrenica 15 år etter

Titusener fulgte 755 grønne kister med levningene fra Srebrenica-ofre 15 år etter massakren.

Foto: Amel Emric / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.