NRK Meny
Normal

Springer-sjef angriper Google: – Drømmer om et sted uten personvernlover

Konsernsjefen i den tyske mediegiganten Axel Springer sier at han er redd for Google og selskapets makt.

Mathias Dopfner og aviserlogoer

Axel Springer-sjefen Mathias Döpfner (innfelt) kontrollerer blant annet avisene Bild, Die Welt, Berliner Morgenbladt og BZ.

Foto: Thomas Peter/Fabrizio Bensch / Reuters

Eric Schmidt

Google styreformann Eric Schmidt.

Foto: Mark Lennihan, / Ap

I et åpent brev spør konsernsjef Mathias Döpfner Google om selskapet vil skape en superstat der personvernlover og konkurranselover ikke gjelder.

Det åpne brevet ble trykket i den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung, som ikke eies av Springer-konsernet, og er adressert til Google-sjefen Eric Schmidt.

Det åpne brevet var et svar på et avisinnlegg fra Eric Schmidt, der han skrøt av samarbeidet mellom Google og Springer-konsernet.

Schmidt beskrev at forholdet mellom selskapene til tider hadde vært «utfordrende», men at de nå hadde «gått ned kirkegulvet sammen, og hadde underskrevet en flerårig avtale».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Axel Springers hovedkvarter

Axel Springer-konsernets hovedkvarter i Berlin.

Foto: Fabrizio Bensch/Files / Reuters

Europas største avis

Larry Page

Larry Page får passet sitt påskrevet.

Foto: Justin Sullivan/Getty Images / AFP

Zuckerberg sa: «Jeg skjønner ikke spørsmålet. De som ikke har noe å skjule, har ikke noe å frykte».

Jeg har tenkt på den setningen om og om igjen. Den er skrekkelig. Jeg vet at den ikke var ment sånn. Det er en tankemåte som er født i totalitære regimer, ikke i liberale samfunn. En slik setning kunne blitt sagt av Stasi-sjefen eller andre etterretnings-organisasjoner eller diktaturer:

Mathias Döpfner / Frankfurter Allgemeine Zeitung

Axel Springer er et av Europas største medieselskaper. Det eier over 230 aviser og ukeblader, over 80 nettaviser, i tillegg til eierandeler i TV og radio.

Flaggskipet er den tyske tabloidavisen Bild, som med sine tolv millioner daglige lesere er den største avisen i Europa.

Springer-selskapet får 62 prosent av sitt overskudd fra digitale medier, ifølge sjefen. Men han legger til at han er redd for rollen Google spiller på internett.

Mathias Döpfner innrømmer at samarbeidet med Google har vært lønnsomt for selskapet hans, men sier at selskapet ikke hadde noen alternativer – fordi det ikke finnes noe valg når det gjelder nettsøk.

Uvanlig sterke ord

Siden Springer-konsernet har en så dominerende posisjon, har konsernsjefens sterke ord om Google vakt oppsikt.

– Han drømmer om et sted uten personvernlover og uten demokratisk kontroll, er en av beskrivelsene Mathias Döpfner bruker om Google-grunnleggeren Larry Page.

Mathias Döpfner bruker også sterke ord om avtalen Google har inngått med EU-kommisjonen om den langvarige striden om anklagene om at Google gir egne produkter fortrinn ved søk.

Döpfner skriver at det inngåtte kompromisset ikke er et kompromiss, men at EU-kommisjonen har «godkjent innføringen av en forretningsmodell som i mindre ærbare kretser kalles utpressing».

Også Facebook og selskapets grunnlegger Marc Zuckerberg fikk gjennomgå av Springer-sjefen.

Döpfner avslutter det oppsiktsvekkende brevet med en advarsel til Google om at gjennom historien har ikke økonomiske monopoler overlevd lenge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt