NRK Meny
Normal

Sprikende meningsmålinger

Meningsmålingene spriker kraftig foran valget i Danmark.

Valgplakater
Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Det er mindre enn en uke til danskene skal gå til valgurnene etter at statsminister Anders Fogh Rasmussen skrev ut nyvalg tidligere i høst.

De siste meningsmålingene gir forskjellige valgvinnere.

Fortsatt jevnt

Det er fortsatt jevnt mellom Sosialdemokratene og Venstre. Sosialdemokratene ligger noe foran på målingen til Politiken, mens Venstre har en knapp ledelse på målingen til Berlingske Tidende.

På målingen i Politiken har Sosialdemokratene, Radikale Venstre og SF i dag 85 mandater. Enhedslisten er under sperregrensen.

I samme måling får Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti 82 mandater. KrF er under sperregrensen, mens nykommeren Ny Alliance med 8 mandater komme i en avgjørende posisjon her.

I Berlingske Tidende ligger både Dansk Folkeparti og Konservative høyere enn hos Politiken. Men her er Enhedslisten over sperregrensen.

 

Ny Alliance

Naser Khader og Ny Alliance sliter.

Foto: Keld Navntoft / SCANPIX

Ny Alliance faller

I begge målingen viser Ny Alliance en fallende tendens. Fortsetter den trenden, kan Ny Alliance får mindre betydning enn eksperter har regnet med på forhånd.

Sosialdemokratene ligger ikke så mye over det dårlige resultatet fra 2005.

Blant opposisjonspartiene er det SF som gjør det spesielt bra. SF har aldri vært i regjeringsposisjon. I 1966-67 hadde Sosialdemokratene og SF flertall sammen.

SF kom ikke med i regjeringen, men partiet støttet dannelsen av en ren Sosialdemokratene-regjering. Dette ble omtalt som "Det røde kabinet", selv om altså SF ble stående utenfor.

Radikale Venstre ser ut til å gjøre det klart dårligere nå enn sist, og KrF ser fortsatt ikke ut til å ha noen sjanse til å komme inn igjen i Folketinget.

Valg på tirsdag

Det danske Folketinget holder til i flotte og tradisjonsrike lokaler på Christiansborg i København.Ved Folketingsvalget tirsdag 13. november skal det velges 179 representanter. 175 av disse velges fra Danmark, 2 fra Færøyene og 2 fra Grønland.

Det har vært 179 representanter i Folketinget siden 1953. 135 av plassene i Folketinget er kretsmandater mens 40 er utjevningsmandater, eller tilleggsmandater som danskene kaller dem. Danmark har en sperregrense på 2%.

I dag er sju partier representert i Folketinget. Danmark har nå en regjering der to partier er med, Venstre og Det Konservative Folkeparti. De to partiene har parlamentarisk støtte i Folketinget fra Dansk Folkeparti.

Kan sitte til 2011

Anders Fogh Rasmussen fra Venstre er statsminister. Det har han vært siden valgseiren i 2001. Regjeringen klarte seg gjennom valget i 2005 og kunne nå ha sittet i alle fall fram til 2009.

Fogh Rasmussen benyttet seg imidlertid av sin rett til å skrive ut nyvalg og oppløse Folketinget. Slik praksis er i Danmark betyr det at det Folketinget som velges nå kan sitte til 2011 om regjeringen vil.

Dette ga de borgerlige partiene 94 mandater og opposisjonspartiene fra sentrum-venstre-siden 81 mandater.

Ofte fordeler de to mandatene fra Færøyene og de to fra Grønland seg med en fra hvert land på hver side av "blokkene".

Flere kvinner enn i Norge

I det danske Folketinget er det noen flere kvinner enn i det norske Stortinget. 66 av 179 representanter er kvinner, det er 36.9%. Det høyeste antall kvinner i Folketinget hadde danskene etter valget i 2001 med 68 kvinner, 37,9%.

Helle Thorning-Schmidt og Anders Fogh Rasmussen

Helle Thorning-Schmidt sier hun kan slå Anders Fogh Rasmussen

Foto: Keld Navntoft / SCANPIX

Danmark har aldri hatt en kvinnelig statsminister.

Helle Thorning-Schmidt, lederen for Sosialdemokratene, mener det er en fordel med tanke på valgutfallet at det nå er en aktuell kvinnelig statsministerkandidat. Noe av det første hun uttalte da hun ble partileder var: "Jeg kan slå Anders Fogh."

Siden 1945 har Danmark hatt 28 regjeringer, 19 av dem med sosialdemokratisk statsminister, fire med statsminister fra Venstre, fire med statsminister fra Det Konservative Folkeparti og en med statsminister fra Det Radikale Venstre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt