Sprengte strømmaster – to millioner på Krim uten strøm

Det er unntakstilstand på Krimhalvøyen etter at strømtilførselen til området ble kuttet i natt. Det er trolig tatariske aktivister med støtte fra ukrainske nasjonalister som har sprengt to master.

Strømmastene på ukrainsk territorium nord for Krim er sprengt

DOKUMENTERTE ØDELEGGELSENE: Strømmastene på ukrainsk territorium nord for Krim er sprengt, melder Ilya Kiva i det ukrainske politiet på Facebook.

Foto: Ilya Kiva/Facebook

Aktivister fra den tatariske minoriteten på Krimhalvøyen har i flere måneder gjennomførte aksjoner på grensen mellom Ukraina og Krim. De gjør dette i protest mot forholdene for tatarene på Krim etter at Russland i fjor vår annekterte området.

Tatarene er den opprinnelige befolkningen på Krim, men ble kollektivt forvist fra området i 1944, fordi sovjetiske myndigheter mente de hadde samarbeidet med de tyske okkupantene under 2. verdenskrig.

Etter at Russland tok kontroll over Krim, har blant annet den uavhengige krimtatarske TV-kanalen ATR måtte flytte sitt hovedkvarter fra halvøyen, og flere kjente krimtatarske aktivister er blitt arrestert eller har måtte flykte.

Tatariske protester

I protest har tatariske aktivister blant annet hindret transporten av varer og mennesker ved grenseovergangene til Krim.

I helgen klarte de, trolig med hjelp fra ukrainske nasjonalister, å sprenge to master på kraftlinjene som fører strøm fra Ukraina over til Krim.

Ifølge den ukrainske nettavisen Ukrainska Pravda skjedde dette etter at ukrainske soldater lørdag ettermiddag hadde forsøkt å rydde området der aktivistene hadde samlet seg.

Mastene hadde blitt skadet av aktivister på fredag, men var seinere reparert. Men nå er de altså igjen ødelagt av det ukrainske myndigheter sier er sprengstoff plassert av aktivister.

En representant for det lokale ukrainsk politiet i Khresonområdet Ilja Kiva, skriver på sine Facebooksider at mastene er ødelagt, uten at han gir flere detaljer om hvor store skadene er.

Bilde fra gate i Sevastopol etter at Krin ble rammet av strømbrudd

MØRKT: Bilde fra gate i Sevastopol søndag etter at Krim ble rammet av strømbrudd.

Foto: AP TELEVISION

Nesten to millioner er uten strøm

Sprengningen av mastene førte til at strømtilførselen til Krim ble brutt og nærmere to millioner mennesker ble strømløse.

Selv om Krim nå er gjort til en del av Russland er området helt avhengig av elektrisitet og vann fra Ukraina.

Russiske myndigheter har erklært unntakstilstand på Krim og sier at gassgeneratorer nå er gjort klare for å sørge for elektrisitet til livsviktige funksjoner som sykehus.

Det som har skjedd i natt kan skjerpe forholdet mellom Russland og Ukraina ytterligere etter at det de siste månedene har vært tegn til at situasjonen vil roe seg ned noe.

Men de siste ukene har det igjen vært spent langs den nærmere 500 kilometer lange frontlinjen mellom de ukrainske regjeringsstyrkene og de prorussiske separatistene i Donbassområdet.

Den ukrainske hæren melder at bare natt til søndag så har deres posisjoner blitt beskutt minst 40 ganger.

Konflikten i Ukraina, der Russland har vært sterkt involvert, har de siste to årene krevd mellom 7 og 8000 menneskeliv.

Laster kart, vennligst vent...

KONFLIKTOMRÅDE: Strømmastene som er ødelagt ligger nord for Krim-halvøya, som er annektert av Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt