Rykte om kontroversiell sex-lov spredte seg verden rundt

Medier verden rundt har i dag meldt at det islamist-dominerte parlamentet i Egypt skal ha lagt på bordet et meget kontroversielt lovforslag: Menn skal få ha sex med sine koner etter deres død.

Nettaviser og Twitter om lovendring i egypt

Montasje av ulike nettaviser som i dag omtalte lovutkastet i Egypt. Skjermdumpt fra Twitter-kontoen til Menna, som sier det er ryktespredning.

Foto: Skjermdump/Montasje

Media i flere deler av verden har plukket opp historien, der det går fram at parlamentet diskuterer lovforslag som blant annet gir ektemenn retten til å ha sex med sin kone innen seks timer etter hennes død.

Nå skriver flere egyptiske kilder på Twitter at historien er falsk. Noen foreslår og at ryktene er lagt fram av kilder lojale til den tidligere egyptiske diktatoren Hosni Mubarak.

Religiøs tolkning

Hos den arabiske mediestasjonen Al Arabiya startet historien med at Det nasjonale rådet for kvinner (NCW) hadde satt igang en storstilt kampanje for å stanse lovforslagene fra å nå igjennom.

I Al Arabiyas sak kommer det fram at et gammelt utsagn fra den marokkanske presten Zamzami Abdul Bari, som i mai i fjor uttalte at giftemål forblir gyldige også etter at døden inntreffer, skulle ligge på politikernes bord.

De skriver videre at lederen i NCW, Mervat al-Talawi, sier lovutkastene diskuteres med bakgrunn i religiøse tolkninger. Og at al-Talawi nå har vært i kontakt med lederen av det egyptiske underhuset for å få stanset lovendringene.

Blant de som omtaler saken er:

– Rykter og bøller er gammelt nytt i Egypt

Rykter som sverter det nye regimet i landet er satt ut helt siden revolusjonen i fjor vinter, sier Midt-Østen-ekspert og FAFO-forsker, Jacob Høigilt.

– Det er ikke nytt at elementer fra det gamle regimet prøver å ødelegge for det nye. Det har lenge vært kjent at de som ennå sitter på penger etter Mubaraks styre har betalt bøller for å lage kvalm i Egypt. De er satt til å blande seg med demonstranter og til å agitere for uro, sier Høigilt til NRK.no.

Dette er for å få den politiske prosessen ut av sporet, forteller han.

– Men hvem dette er, det er uvisst. At de finnes, det vet alle.

– Han er pro-Mubarak

Al Arabiya siterer kommentator Amro Abdul Samea som har omtalt saken i den egyptiske avisen Ahram.

– Talawi forsøkte å understreke at det å marginalisere og undertrykke statusen til kvinner i fremtidige utviklingsplaner uten tvil vil påvirke landets utvikling i negativ retning, ganske enkelt fordi kvinner representerer halve befolkningen, skriver Samea ifølge Al Arabiya.

På Twitter skriver i kveld Menna at Samea er en Mubarak-lojal journalist, og at historien som er lagt fram, er falsk:

«I can't believe it, a stupid rumor spread by Tawfik Okasha (eier av Al-Faraeen TV, journ.anm.) and a pro Mubarak journalist is now reported in Huffington Post and Daily Mail.»

– Ønsker å diskreditere revolusjonen

Det finnes personer i Egypt som ønsker å hindre en stor politisk omveltning, så de ikke mister alt, forteller Høigilt i FAFO.

– De ønsker å diskreditere revolusjonen som fant sted i fjor, og de nye kreftene som nå er på plass.

Det har, ifølge Høigilt, skjedd noe i Egypt, men ikke nok til å velte de som er lojale til det gamle regimet.

– Og det er nettopp det de ønsker. Skjer det bare en delvis politisk omveltning i landet, er ikke det en så farlig situasjon for de kreftene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt