NRK Meny
Urix forklarer

Derfor er Sessions en nøkkelperson nå

Han har stått last og brast med Donald Trump siden tidlig i valgkampen, og hadde også møter med Russlands ambassadør. Nå er Jeff Sessions trolig en nøkkelperson i etterforskningen av Russlands rolle i valgkampen

Attorney General Jeff Sessions Testifies Before Senate Intelligence Committee

Justisminister Jeff Sessions ble tirsdag grillet av senatet om kontakten med Russland.

Foto: Win Mcnamee / AFP

Justisminister Jeff Sessions er i hardt vær om dagen. Kanskje kan han svare på noen av de viktigste spørsmålene rundt Russland-kaoset i kveld, men vil han?

Det er ventet at Sessions vil få tøffe spørsmål fra senatorene i etterretningskomiteen om blant annet dette:

1. Hva slags møter hadde Jeff Sessions med Russlands ambassadør?

I mars innrømmet Jeff Sessions at han har hatt to møter med Russlands ambassadør Sergej Kisljak. I godkjenningshøringen i Senatet i januar unnlot han å fortelle om begge.

Det er ventet at Sessions i dag vil få spørsmål om hva de to diskuterte på disse møtene. Et av dem fant sted i forbindelse med den republikanske partikongressen i Cleveland i juli, like før den kritiske valgkampinnspurten.

Det var i dette tidsrommet FBI har slått fast at Russland drev en aktiv kampanje for å påvirke valget.

For to uker siden ble det kjent, gjennom lekkasjer i mediene, at Sessions også skal ha hatt et tredje møte med Russlands ambassadør.

File Photo: U.S. Sen. Sessions is sworn in to testify at a Senate Judiciary Committee confirmation hearing to become U.S. attorney general on Capitol Hill in Washington

GRILLES I SENATET: Jeff Sessions unnlot å fortelle om møter med den russiske ambassadøren. I dag skal han spørres ut.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

2. Hva vet Sessions om det som skjedde før FBI-direktør Comey ble sparket?

James Comey sa i Senatet i forrige uke at han henvendte seg til Session etter et ubehagelig møte med Trump i februar og sa han ikke ville ha flere møter alene med presidenten.

Session vil kanskje bli spurt om hva han svarte Comey på dette. Justisministeren ble bedt av Trump om å forlate det ovale kontor å slutten av møtet med Comey. Visste han på forhånd at presidenten ville snakket med Comey alene?

Da Comey fikk sparken 9. mai ble han fortalt at årsaken var et notat skrevet av Sessions stedfortreder viseutenriksminister Rod Rosenstein. I notatet anbefalte Rosenstein å sparke Comey på bakgrunn av hans håndtering etterforskningen av Hillary Clintons e-post-lekkasjer.

President Trump sa imidlertid senere i et intervju med NBC news at han hadde bestemt seg for å sparke Comey uansett, og at det også hadde å gjøre med at han ikke ville slippe taket i Russlandsetterforskningen.

Hvis avgjørelsen om å sparke Comey allerede var tatt, hvorfor var det da nødvendig å lage et notat med andre grunner til at Comey burde sparkes?

Hva visste Sessions om årsaken til at Comey ble sparket og om notatet til hans eget departement?

Diskuterte president Trump denne saken med ham?

Sessions har rett til å nekte å fortelle om innholdet i samtaler han har hatt med president Trump.

Jeff sessions og Donald Trump

KAN FELLE TRUMP: Jeff Sessions kan i ytterste konsekvens i dag bidra til å felle Donald Trump som president. Sessions har vært en av Trumps sterkeste støttespillere.

Foto: Saul Loeb / AFP

3. Finnes det lydopptak av samtalene mellom Trump og Comey?

President Trump har flere ganger antydet at det finnes lydopptak av samtalene han hadde på tomannshånd med James Comey i januar og februar i Det hvite hus.

Comey sa i sin høring at han håper det finnes slike opptak og Senatets etterretningskomite har bedt om å få dem oversendt.

På fredag sa Trump at han «om kort tid» vil fortelle om det finnes lydopptak av samtalene.

De fleste tror det ikke gjør det. Men kan Sessions kaste lys over dette spørsmålet?

Og kan han fortelle om hvorvidt det stemmer at Trump ba om Comeys lojalitet? Hva synes justisminister Sessions om at presidenten skal ha sagt han forventer at FBIs direktør er lojal?

4. Er Sessions på vei ut?

I mars, da møtene Sessions hadde hatt med Russlands ambassadør ble kjent, ba Sessions Trump om å få gå av som justisminister. Dette sa Trump nei til.

Det har i ettertid vært stor uro rundt justisdepartementet i forbindelse med sparkingen av Comey og oppnevningen av spesialetterforsker Robert Mueller. Den tidligere FBI-direktøren er satt til å lede den videre etterforskningen av hvilken rolle Russland spilte før valget.

Men de siste dagene har ryktene svirret i konservative medier om at Trump planlegger å sparke også Mueller. Bare tanken på det bringer amerikanernes minner til 1973 da Richard Nixon fikk en lignende spesialetterforsker, Archibald Cox, sparket.

Hva tenker Sessions om dette?

Hva tenker han om sin egen framtid i administrasjonen? Trump skal visstnok være misfornøyd med at Sessions ikke har vært tøff nok mot stridighetene rundt FBI.

Attorney General Jeff Sessions Receives Award From The Sergeants Benevolent Association of New York City

PÅ VEI UT?: De siste dagenes utvikling har hevet tvil rundt Sessions posisjon i Trump-administrasjonen.

Foto: Win Mcnamee / AFP

5. Synes Sessions det er greit at Russland trolig forsøkte å påvirke presidentvalget?

Donald Trump har ikke uttrykt noen bekymring for at russiske myndigheter forsøkte å blande seg inn i en demokratisk prosess i USA gjennom en styrt kampanje.

Hva tenker USAs justisminister om dette?

Kanskje lurer senatorene på om Trump og Sessions har diskutert den russiske kampanjen seg imellom?

DETTE ER JEFF SESSIONS:


Jeff Sessions er senatoren fra sørstaten Alabama som tok en sjanse i 2015.

Alabama-senator Jeff Sessions

TRUMP TRAIN: Jeff Sessions var tidlig ute med å hoppe på det såkalte Trump-toget.

Foto: Ross D. Franklin / Ap

Han var den aller første av republikanerne i senatet som hoppet på Trump-toget.

Helt til et godt stykke utpå høsten var han den eneste senatoren som drev valgkamp for Trump og sto last og brast med den ukonvensjonelle presidentkandidaten mange ikke ville støtte.

I august 2015 samlet Trump rekordantallet 25 000 til et folkemøte nettopp i Mobile, den største byen i Sessions hjemstat.

Da valgseieren var et faktum, ble Sessions rikelig belønnet. Han fikk den helt sentrale justisministerposten med ansvaret for både innvandring og lov og orden, to politikkområder som er svært viktige for Trump.

Godkjenningshøringen hans i senatet var preget av både uro og demonstrasjoner, men han ble godkjent.

I mars ble det imidlertid klart at Sessions ikke hadde oppgitt at han hadde flere møter med Russlands ambassadør både i valgkampen og i perioden før Trump ble innsatt som president.

En av Sessions nærmeste rådgivere fra senatet fikk også jobb hos Trump. Den konservative, innvandringskritikeren Stephen Miller fra California som fikk jobben med å skrive det første utkastet til innreiseforbud som Trump la fram i januar og som har befunnet seg i domstolene siden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt