NRK Meny
Normal

– Murdochs selskap spolerte politiets etterforskning

Ifølge en rapport utarbeidet av det britiske Parlamentet har det Murdoch-eide selskapet News International spolert politiets etterforskning etter telefonhackingen.

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch ble grillet i Parlamentet tirsdag. Nå kan en rapport felle selskapet hans, News International.

Foto: Ap

David Cameron

David Cameron skal spørres ut under et krisemøte om avisskandalen.

Foto: Stefan Wermuth / Scanpix/Reuters
James Murdoch

James Murdoch måtte svare for seg i Parlamentet.

Foto: Sang Tan / Ap
Rebekah Brooks

Rebekah Brooks sa opp toppstillingen i News International.

Foto: Scanpix

Parlamentet har gjennom en komité utarbeidet en rapport om Murdochs mediekonsern News International som eier skandaleavisa News of the World . Det skriver den britiske avisa The Guardian .

LES OGSÅ: I dag skal han grilles i Parlamentet

Komiteen har kommet frem til at News International med vilje har spolert etterforskningen etter telefonhackingen.

Krisemøte i dag

Ifølge rapporten forsøkte selskapet å spolere politiets etterforskning etter telefonhackingen i 2005 og 2006. Politiet skal ha unnlatt å etterforske materiale som kunne identifisert flere personer involvert i telefonavlyttingen.

Rapporten blir offtentlig i dag, før David Cameron skal tale om hackingskandalen i Parlamentet.

Han kan vente seg nye tøffe spørsmål om hvordan han kunne ansette tidligere redaktør i News of the World, Andy Coulson, som sin pressesjef.

Cameron avbrøt sin rundreise i Afrika for å komme hjem og ordne opp i telefonavlyttingssaken som ryster Storbritannia. Han har i dag innkalt til krisemøte i Parlamentet for å snakke om medieskandalen.

LES OGSÅ: Cameron bortforklarer avisskandale

Murdochs og Brooks i Parlamentet

I går måtte far og sønn, Rupert og James Murdoch og tidligere News of the World-redaktør og News International-sjef Rebakah Brooks møte i Parlamentet for å forklare seg.

LES: Murdoch har ikke tenkt å gå av
LES: – Det er mye usannheter om meg og Cameron

Det måtte også Sir Paul Stephenson og John Yates . Stephenson gikk av som toppsjef i politiet søndag, mens Yates forlot sin post som politiets nestleder ett døgn senere.

Murdoch mener at han er ført bak lyset, og insisterer på at han ikke ante noe om metodene som ble brukt for å skaffe avisen hans nyhetsoppslag.

Han fastholdt også at det ikke finnes noen som helst beviser for at han har kjennskap til at avisens tidligere redaktør Rebekah Brooks har gjort noe galt.

Brooks gikk fredag av som leder for News International er mistenkt for blant annet korrupsjon. Tirsdag måtte også hun svare for seg i Underhuset, og i likhet med far og sønn Murdoch begynte hun med å beklage saken.

Hun benektet videre personlig å ha godkjent betalinger til politiet for informasjon.

Misfornøyd med Cameron

Ifølge en fersk meningsmåling er 53 prosent av britene misfornøyd med David Cameron, mens 38 prosent mener at han gjør en god jobb.

Nesten to tredeler av de spurte (63 prosent) er misfornøyd med regjeringen som helhet, noe som er det laveste nivået siden regjeringen tiltrådte i mai i fjor.

Det er først og fremst skandalen rundt Rupert Murdochs mediekonsern News International og telefonhackingen til News of the World som har rystet britenes tillit til myndighetene, politiet og pressen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt